Немски хор брилянтно възпя Бог, мира, любовта и музиката

На 10 март 2018 г. в Градската художествена галерия на Стара Загора превъзходен концерт „Бог, мир и музика“ представи гостуващият за първи път в България хор „Living voices” от град Вирингенщадт, Германия.

В слънчевото пролетно матине лъчезарните гласовити хористи, грабнаха душите и сърцата на публиката със своята отдаденост на музиката и на Господ Бог, което в случая беше едно и също. През целия концерт усмивките не слязоха от лицата на певците. Те видимо се радваха да пеят в прослава на Иисус, на доброто, на вярата и надеждата. Посланията им, въпреки езиковата бариера, грабваха сърцата на присъстващите и те започваха да пригласят на някои от познатите госпъли.  Многогласните песни бяха изпълнени перфектно, спято, с нужните динамики, с филигранно изпипани детайли. През цялата програма те изпълняваха някаква простичка, пленителна  хореография – с много вкус, настроение и мярка. Формацията се представи с 27 певци, от които само 4 мъже,  плюс камерен оркестър с участието на диригента Антон Рогенщайн, който акомпанираше на електронно пиано, бас китарист и ударни инструменти. Одухотворени, пленителни, позитивни, хористите отправиха своите послания в името на Бога да бъдем по-добри, да не се отказваме никога от избрания път към Господ Бог, който няма да ни остави в беда; Всичко е възможно да се случи, ако имаме вяра; Дори денят ти да е най-лош – усмихни се, вярвай в доброто и Бог ще ти помогне…

В хора имаше и българско присъствие – обаятелният старозагорец Валери Иванов. 25-годишният талант е завършил основно образование  в  СУ „Иван Вазов“, след което с родителите си заминава за Германия. Там завършва средно образование, а сега е студент по педагогика. В певческия състав е от няколко години, но освен с харизма, се отличава и с много красив баритон. Той  прекрасно солира на две парчета, които естествено бяха възнаградени с повече аплаузи от другите солисти, които също се представиха отлично.

През 2016 г. в Краков, Полша се провежда световна среща на мира, на която присъства и хор „Living Voices”. Химнът  на събитието те представиха и пред старозагорската публика. Забележителното беше, че различните куплети бяха изпълнени от солисти на български, английски, полски, френски и немски език, тъй като има хористи от тези националности, а  припевът  от всички беше на български език. В гостуващия забележителен любителски хор участват певци от различни поколения, с различни характери и професии, но носещи в себе си любовта към музиката и пеенето.  Сред тях има студенти, учители, медицинска сестра и магазинерки, криминален инспектор, юрист и пр. С течение на годините, съставът  се превръща в многостранен, експресивен хор, който в допълнение към основния си репертоар от госпъл и духовна музика, прибавя и песни от филми, мюзикъли и други жанрове.

За dolap.bg Валери сподели, че освен активната им концертна дейност, те често са канени да пеят на сватбени тържества, рождени дни и кръщенета, на различни частни и обществени партита, за които имат също подходящ репертоар. Участието им в хора е безплатно. Събират се за репетиции всеки вторник в осигурена зала в църквата.

Тази година хорът празнува 25-годишен юбилей, който стартира с турне в България, организирано от Валери Иванов. Първият им концерт е бил в Пловдив, вторият – в Стара Загора, третият ще бъде в град Раковски, където има голямо католическо присъствие.

Диригент на хора е Антон Рогенщайн. Той е иновативен творец и признат музикант. Завършил е известното в Германия музикално училище в Тросинген. Има и няколко майсторски класа в Париж, Кевелар и Германия, хорови и орган концерти в Париж и САЩ.  Майестро Рогенщайн е активен и добре познат както на национално, така и на международно ниво. Хармонията на хор и диригент не само в музикално, но и в междучовешко отношение, се отразява благотворно на първокласния хоров състав.

В дните пред Възкресение Христово, гостуването на немския хор „Living voices” беше красив подарък за духовна радост и пречистване, не само на вярващите православни християни, но на всички присъстващи. Той беше осигурен от Община Стара Загора, Народно читалище „Родина-1860“ и Градската художествена галерия.

Росица Ранчева