Над 800 кукери ще гонят лошотиите на Стара Загора

На 18 март 2018 г. от 10:30 часа на Античната улица пред сградата на операта ще започнат 20-те маскарадни игри. За dolap.bg един от основните организатори на най-атрактивното и шумно празненство на победителите над злото – акад. Крум Георгиев съобщи, че за участие са се записали 22 състава с над 800 участници почти от цялата страна. Освен кукери и старци, саби ще извадят и хлопки ще разтърсят арапи, бабугери, камилари и пр. мъже, жени и деца, които ще пратят вдън земя злото, ще дадат път на доброто и ще благословят за нова щедра плодородна година, за много булки и люлки, за радост и късмет.

Своето отколешно изкуство ще покажат пред жури с председател доц. Ангел Янков, директор на Етнографския музей в Пловдив, съставите от Калипетрово – Силистренско, Зимница и Могила  – Ямболско, Араби – Шумен, Кошарево – Пернишко, Возвелийско – Варненско, Ивайловград – Хасковско, Глушник и Трополово – Сливенско, Каравелово – Карловско, Оборище – Падарджишко,  Александрово, Голямо Дряново и Търничене – Павелбанско, Хисаря, Гранитово – Елховско, Калофер, Отец Пайсиево – Пловдивско, Веселиново – Шуменско, деца от старозагорските детски градини № 8 „Българче“ и № 10 “Светлина“  и Народно читалище „Железник“ Стара Загора.

Крум Георгиев съобщи още, че тази година маскарадните игри ще се проведат в комбина с фестивала на кукерите в Павелбанското село Турия. Събитието там ще бъде преди обед в съботния ден – на 17 март. От 15:00 ч. пак в селото на Чудомир ще се състои научно-практическа конференция, посветена на древните обреди и обичаи. Съставите, които ще участват в турийския уникален традиционен фестивал, ще се представят на другия ден и в Стара Загора.

Маскарадните игри са включени в Културния календар на Община Стара Загора, която е основен организатор.

Росица Ранчева