Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан посрещна в Стара Загора Техни Светейшества Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и Българският патриарх Неофит

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан посрещна в Стара Загора Техни Светейшества Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и Българският патриарх Неофит. В придружаващата им делегация са Волокаламски митрополит Иларион, Солнечногорски архиепископ Сергий, Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Великотърновски митрополит Григорий, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил, Неврокопски митрополит Серафим, Ловчански митрополит Гавриил, както и главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим.

Всички те са тук по повод 140 години от Освобождението на България.

На 3 март двамата патриарси и предвожданите от тях делегации ще бъдат посрещнати на входа на храм-паметник „Рождество Христово”, гр. Шипка, от Старозагорския митрополит Киприан, Президента на Република България Румен Радев и Председателя на Парламента Цвета Караянчева. Двамата патриарси ще отслужат Благодарствен молебен в Храм-паметника. Слово ще произнесе патриарх Неофит.

Церемонията според изискванията на държавния протокол ще бъде последвана от Заупокойна молитва в памет на загиналите войни от всички националности за Освобождението на България. Ще пее хорът на Московската патриаршия.

Предвидени са слова на Руския патриарх Кирил, на кмета на общината-домакин Казанлък Галина Стоянова и на президента Румен Радев.

След честването на Шипка към края на съботния ден премиерът Бойко Борисов и посланикът на Русия Анатолий Макаров ще се срещнат с двамата патриарси.

Всички те ще присъстват на тържествената заря-проверка на площад “Народно събрание” пред паметника “Цар Освободител”, а в неделя, патриарх Неофит и патриарх Кирил ще участват в Съборна Света литургия от 9:30 ч. в Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. В края на посещението си делегацията ще бъде посрещната в Руския храм “Св. Николай” в София.

Техни Светейшества Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и Българският патриарх Неофит бяха тържествено посрещнати на 2 март вечерта в Парк-Хотел „Стара Загора“, където двамата православни глави ще бъдат скъпи гости по време на тържествата по повод 140 години от Освобождението на България. Те бяха посрещнати по стара българска традиция с пита хляб и мед. Руският патриарх Кирил благодари на децата-посрещачи със сърдечно българско „Благодаря! Той беше посрещнат от Техни Високопреосвещенства Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Старозагорския митрополит Киприян, зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, зам.-областния управител Петя Чакърова, собственика на хотелския комплекс инж. Дечко Колев, както и придружаващата ги делегация с Великотърновския митрополит Григорий, Врачанския митрополит Григорий, Видинския митрополит Даниил, Неврокопския митрополит Серафим, Ловчанския митрополит Гавриил, както и главния секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим.

Екипът на Парк-Хотел „Стара Загора“ се беше погрижил специално за посрещането на високите гости и отбелязването на националния празник на България 3 март. В централнто фоайе на Парк-Хотел „Стара Загора“ днес беше изложена реплика на оригиналното Панагюрско златно съкровище. През всички празнични дни във фоайетата и ресторантите на комплекса звучи патриотична възрожденска и фолклорна музика, а телевизорите във всички зали представят филми и кадри, посветени на Освобождението на България от турско робство.

Текст Благовест Илиев, Стоян Стратиев

Снимки Стоян Стратиев