Военен ритуал и проверка-заря в памет на героите от Освобождението се проведе в Стара Загора

В Стара Загора се проведе тържествена проверка-заря за 140-ата годишнина от Освобождението на България и в памет на загиналите за нея знайни и незнайни наши и чужди воини. Във военния ритуал участваха представителни роти на Втора механизирана бригада, строени на площада пред сградата на областната администрация.

Строя прие командирът на Втора механизирана бригада бригаден ген. Костадин Кузмов. Той поздрави бойците и командирите от военните формирования. В тържественото си слово ген. Кузмов  подчерта, че историята не толерира и не дава шанс на тези, които забравят своите исторически корени.

„В навечерието на един от най-значимите празници за българския народ, за пореден път скланяме глава в знак на признателност пред саможертвата на хилядите български, руски и от други националности воини, положили костите си за нашата свобода. Така жадувания блян за чиста и свята Република, по думите на Апостола на българската свобода, е единствената и водеща причина българският народ да води стотици битки за свободата на своето Отечество. Народ с дълбока историческа памет е способен да преодолее твърдо препятствията на епохите, способен е да изгради по свой уникален начин настоящето си и да създаде условия за светло и щастливо бъдеще на своите деца. Такъв народ е достоен наследник на героичните предшественици, отдали живота си за Родината. Да помним е свещен дълг на всички нас! Да живее България, да живее българският народ!“, каза в словото си командирът на Втора бригада.

В тържествената проверка-заря участваха още областният управител Гергана Микова, народните представители Кръстина Таскова и Радостин Танев, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, зам.-областните управители Петя Чакърова и Димитър Драчев, общински съветници, офицери от Старозагорския гарнизон, знаменна група, военния духов оркестър и много граждани.

Вечерната проверка припомни имената на героите, загинали за националното освобождение. Литературна композиция за празника представиха актьорите от Драматичен театър „Гео Милев“ Ивалин Димитров и Ивелин Керанов. Заедно с военния духов оркестър граждани и военнослужещи запяха националния химн в знак на признателност пред загиналите за Свободата

С падане на колене и едноминутно мълчание всички присъстващи почетоха паметта на загиналите за Освобождението на България. На фона на траурния марш на Българската войска ,,Покойници “, войници поднесоха гирлянда на славата на Паметника на защитниците на Стара Загора в парк „5 октомври“.

Красиви илюминации озариха нощното небе над Стара Загора в памет на героите.

Утре програмата на Община Стара Загора за Националния празник ще започне в 9:00 часа с Божествена света литургия в катедралния   храм „Свети Димитър“. В 10:15 ч. ще бъдат положени венци и цветя на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора – Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци и Паметник на Старозагорското въстание.

В 11:00 ч. от сградата на областната администрация ще потегли паметното шествие под наслов „За Свободата… Да развеем  българското знаме!“ ще потегли към Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, където ще завърши с тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя, под наслов „Пред падналите за България – поклон!“.

На финала ще се състои голям празничен концерт на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, ансамбъл „Зорница“ при НЧ „Св. Климент Охридски – 1858“ и много самодейни състави от  града.

Регионалният исторически музей на 3 март ще  работи за посетители от 10:00 ч. до 18:00 ч. с вход свободен. От 10:30 – 11:30 ч. и от 14:00 – 15:00 ч. ще се проведат демонстрации на оръжие от Руско-турската освободителна война 1877/78 г. и образци на опълченски униформи.

Градската художествена галерия също ще бъде отворена с вход свободен за посетители от 10:00 ч. до 18:00 ч.

За желаещите граждани да се изкачат на Мемориала „Бранителите“ на 3 март, в 11:00 ч. от подлеза пред Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще тръгнат 4 автобуса.