Творби с над 20 вида техника показаха 56 малки художници

На 1 март 2018 г. в изложбената зала „Любор Байер“ Стара Загора, тържествено беше открита 17-ата традиционна изложба на Школата по изобразително изкуство при НЧ „Родина“. В продължение на два месеца, 56 малки художници на възраст от 4 до 12 години, създаваха своите над 150 рисунки, пластики и керамични изделия за най-голямото годишно събитие-  изложбата „Аз съм българче! Обичам…“

„Над 20 вида техники са използвали децата, съобщи за dolap.bg директорът на школата Мариана Алипиева. – Основният състав са на 5 и на 9 години, но имаме и десетина ученици на 4 и на 10. За първи път работите са толкова освободени. Смесени са различни материали. Има рисунки с въглен, с маслен  и сух пастел, с акварелни моливи и дори боя за обувки; с лепило; темперната боя – с издраскване и с наслагване; цветни апликирани хартии; пастел с акварел; комбинация между найлон, темпера и туш; работа с варак. Освен върху коприна, децата за първи път рисуват върху хасе. Много ефектни са паната с напластена вълна. Има рисувани керамични чинии, плочки, оцветени готови форми или собственоръчно направени, стъклописи, комбинация на керамика, цветно стъкло и глазура, рисунки само с молив и тънкописец и пр.“

Темата е за България, но малките художници са отприщили фантазиите си и всичко мило, обично и красиво е Отечеството. Затова, наред със златните кубета на Храм-паметника „Шипка“, с Левски, Ботев и националния трибагреник, с пейзажите и възрожденските къщи, със семейните идилични портрети, има много домашни любимци, риби, папагали и пр. животинки.

Изложбата е многобагрена, весела и усмихната, като авторите си. Освен малките художници, на събитието присъстваха родителите им, баби, дядовци и приятелски семейства, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова, председателят на Представителството на старозагорските художници доц. Злати Златев и др. Зам.-кметът на Община Стара Загора  Иванка Сотирова приветства малките таланти и ги поздрави с пристигането на Баба Марта! Тя им пожела да са все така бодри и засмени и да имат много успехи в творчеството си.

„Следва да се отнесем с подобаващо уважение към вас, родителите и към учителите, които възпитават естетическо чувство, отношение към всички български ценности и фолклора и най-вече ги ангажирате със смислени неща, а не да слушат Шушана“, каза г-жа Сотирова.

Школата по изобразително изкуство  е създадена през 1982 година с предмет на обучение: изящни изкуства: живопис, графика, рисуване; приложни изкуства: керамика, пластика от хартия, колаж; подготовка за кандидатстване в средни и висши училища по изкуствата в България и чужбина. Директор от началото до сега е Мариана Алипиева. Учители са скулпторката Таня Шивачева и  художничката Татяна Полихронова.

Изявите на децата от школата са разнообразни и интересни: самостоятелни изложби на ученици, изложба „Аз съм българче, обичам…” за националния празник 3 март, традиционен коледен изложба-базар, където авторите сами създават и продават изработеното от тях. В тон с актуалната тема – грижа за околната среда е и изкуството от отпадъци. Децата от школата се гордеят с традиционното си ревю на дрехи, шапки и аксесоари от хартия и найлон, които всяка година самите те създават и представят.

Росица Ранчева