В СУ „Максим Горки“ – Стара Загора възродиха българското

Днес, на 2 март, в навечерието на Националния празник на Република България  3 март, въпреки минусовите температури  и удължената ваканция, СУ „Максим Горки“ – Стара Загора проведе патриотичната си инициатива „Да възродим българското!“

Много преди обявения начален час за събитието, от всички страни заприиждаха малки, големи и още по-големи ученици, облечени в национални носии или елементи от тях.  С нескривано самочувствие със 100 и повече-годишни костюми се бяха докарали и учителите. Потъналият в сняг училищен двор беше разчистен, а от високоговорителите гърмяха патриотични песни. Някакво трепетно оживление беше обхванало всичко наоколо в очакване на нещо голямо и красиво да се случи.

В 12:30 ч. дворът се изпълни със жизнерадостни и щастливи българи, които си честитиха празника. Появиха се десетки малки и големи трибагреници, знамето на Русия и един зелен байрак, върху който бяха изписани заветните слова „Свобода или смърт“.

Гимназисти прочетоха стихотворения, посветени на свободата и на Отечеството. Прозвуча „Мила Родино…“. Директорът Мариана Пенчева извика: “Да живей България!“. Отвърнаха й вкупом „Да живей!“ И в този миг гръмна нашенското Право хоро.

Красива девойка, облечена в прекрасен автентичен сукман, със зеленото знаме поведе хорото. До нея се нареди директорът и всички останали – сто ли, двеста ли деца, юноши и девойки, учители, родители и гости – всите с един дух, една вяра и една обич към всичко българско и родно… Каква прелестна картина! Какво уникално преживяване – всички захванати за ръце и стъпили здраво на родната земя, свободни и честити, благодарни на предците ни, жертвали живота си точно за момент като този.

Идеята, в навечерието на 3 март всички да се пременят с национални носии и да се заловят на българско хоро е миналогодишна, на възпитаника на гимназията Енчо Нейков. Тя се приема присърце от Ученическия парламент и от ръководството и на 2 март 2017 г. се реализира успешно за първи път.

„Тази година към идеята ни „Да възродим българското“ се присъединиха ученически съвети и парламенти и детски парламенти на още 14 училища в Стара Загора, коментира за dolap.bg директорът Мариана Пенчева. – Младежкият общински съвет също възторжено прие инициативата. Заради ваканцията и лошото време обаче, голяма част от началните и основни училища като „Кольо Ганчев“, „Димитър Благоев“, „Кирил Христов“ и др. го отлагат в следващи дни. Общината предложи тази инициатива да се проведе в навечерието на 24 май. Ние обаче решихме, че на 24 май задължително отново ще участваме, но Националният празник на България е 3 март. За нас – ученици и учители от СУ „Максим Горки“ българското самосъзнание е от момента на раждането ни и за него няма нито отпуска, нито ваканция, нито почивен ден. 2 март за нас е денят, в който ние, въпреки лошото време  го отбелязахме. Приятно ми е, че ученици и от други училища се включват в нашия празник, за което им благодаря“!

Прекрасното родолюбиво събитие беше уважено от Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление на образованието, Искра Иванова – директор на Центъра за личностно развитие, много родители и приятели на училището.

Росица Ранчева

Снимки Искра Иванова