„Фантастичното дюкянче“ е нов висок балетен връх на Старозагорската опера

На 28 февруари 2018 г. Балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора представи първата си за годината премиера „Фантастичното дюкянче“.

Действието се развива във Франция през първите години на 20 век. Прочут  майстор на играчки създава красиви танцуващи кукли за своя вълшебен магазин. За да ги продаде, той представя на клиентите си възможностите на играчките. Отначало куклите забавляват две английски дами и едно американско семейство. Някои от тях играят тарантела, други облечени като карти за игра танцуват мазурка. Следващите купувачи са руско семейство. Специално за тях влизат казашки кукли, които изпълняват традиционен танц. Своя талант показват два белоснежни сладурански пудела, испанска танцьорка, тиролска двойка, полицаи, детегледачка, която тика бебешка количка, апаш… Сред куклите се разпознават типичните персонажи от „немите“ филми с емблематичната фигура на героя на Чарли Чаплин с бомбето и бастуна и др. Накрая пазачът на магазина показва най-специалните и сложни кукли-играчки, които танцуват кан-кан, бляскаво облечени момче и момиче. Техният танц е толкова очарователен, че американското семейство веднага решава да купи мъжката кукла, а руското – женската. Сделката е направена, а парите – платени. Куклите се поставят в отделни кутии, за да бъдат отнесени на следващия ден при новите собственици.

Както става в приказките, през нощта вълшебните кукли оживяват и започват да танцуват отново. Те, обаче, са разтревожени, че двете танцуващи кан-кан кукли, които са влюбени една в друга, ще бъдат разделени. Замислят заговор, да ги скрият, преди продавачът да дойде на сутринта.

Когато магазинът отваря на следващия ден и клиентите влизат, за да си вземат покупките, откриват, че от кан-кан танцьорите няма следа. Без да подозират за тайния живот на вълшебните кукли, те обвиняват собственика на магазина и неговия помощник за липсата им. В последвалата врява куклите-танцьори  идват на помощ на пазача и заедно с казаците, атакуват клиентите със щиковете си. Изтикани от магазина купувачите  гледат недоумяващо през прозореца как щастливите кукли и пазачът  танцуват весело вътре, заедно със събралите се отново влюбени кукли-танцьори.

Въздействието на постановката е тотално и завладяващо. Сценографията на Салваторе Русо е наистина фантастична, пределно четивна и максимално функционална. На рунд хоризонта е Айфеловата кула, която недвусмислено показва мястото на действието. Тя се вижда през витрината на бутиковото магазинче, в което се извършват белите магии. Цялата създадена атмосфера на сцената е многобагрено приказна. Фантастични са и костюмите, дело на таланта и високата естетика на маестро Русо. Използвани са цветовете, характерни за това време в столицата на модата и на любовта – Париж. Костюмите за кан-кан не са в познатите багри бяло, синьо и червено, а в нюансите на виолетово, лилаво… Всяка кукла е облечена с типичния за съответната националност „тоалет“, което носи и образователен характер за младата публика.

Перфектната хореография на  гостуващата италианка Алба Буонанди  се опира на класиката, но тя вкарва много повече елементи на пантомимата, на комедия „дел арте“, на неокласиката и всички подсилващи въздействието изразни средства на движението, танца, театъра и киното. В спектакъла освен основните балетни герои-кукли, участват персонажи-мимове, много деца и това допълва цялостната хореографска картина.

Голямо „брави“ заслужават всички артисти – балетисти, които с всеки изминал спектакъл и постановка, показват изключително ниво и отдаденост. Публиката не може да спре да се възхищава на таланта и изкуството на Александър Желев, Томоки Ишиго, Ромина Славова, Фиорди Лоха, Анелия Димитрова, Франческо Бориело, Петя Вънева, Мариела Коларо, Салваторе Лаудани, Клои Александър, Ивелина Димитрова, Кармен Демирташ, Петя Вънева, Юлиана Коева, Радост Младенова-Арабаджиева, Ивелин Христакиев, Стефан Дончев, Харука Суга, Драгомир Христов, Клои Александър, Рихо Хирано, Семела Шкендераси, Лора Георгиева, Биляна Чолакова, Станко Танев, Ивайло Янев, Рио Сузуки, Пенка Димитрова, Нанако Имаи. Комплименти, като съществена част от персонажа и завладяващия спектакъл, заслужават  хористите от трупата със своето артистично поведение и реакции, децата от Школата към операта „Маргаритки“, артисти от Прабългарската школа „Бага-тур“.

Поклон до земи на изключителната Силвия Томова, директор на балетната трупа и асистент на Алба Буонанди за „Бутиковото магазинче“.

Да не пропуснем да отбележим красивата музика на Респиги, който  рисува своите музикални  картини с надградено въображение върху няколко клавирни пиеси на гениалния шегобиец Росини. Специалистите я определят като „искрящо шампанско в стилен салон на празнична вечер“.

Новата балетна премиера е адресирана до всички – от 3 до 103-годишни почитатели на балетното и на музикалното изкуство. Това показаха аплаузите и възхитителните възгласи на благодарната много взискателна старозагорска публика.

На добър час на „Фантастичното дюкянче“! Желаем му много дълъг живот по сцените на България и на света!

Росица Ранчева

Снимки Георги Петков