Изложбата „Спасението – 10 март 1943 година“ ще бъде представена в Стара Загора

На 6 март от 17:30 ч. в Музея на религиите в Стара Загора ще бъде открита фотодокументалната изложба „Спасението – 10 март 1943 година“. Събитието е по повод 10 март – Ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста и се организира от Регионалната организация на евреите „Шалом“ – Стара Загора, Държавен архив – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора със специалното участие на Регионалната организация на евреите „Шалом“ – Шумен и Регионален исторически музей – Шумен.

В експозицията са включени и 3 пана с много информация за еврейската общност в Стара Загора, събирана грижливо от Красимира Готева, председател на Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Стара Загора. Ще научите, кои са били 12-те семейства на известни евреи от Стара Загора, определени за интерниране, как тогавашният Старозагорски митрополит Климент се изказва пред Светия синод в защита на евреите, интересни факти и данни от архива на бащата на Зелма Алмалех и други интересни истории.

Едноименната Изложба „Спасението – 10 март 1943 година“ бе подредена през месец февруари тази година във фоайето на Община Шумен. Експозицията разказва за приноса на шуменските общественици и политици в спасяването на българските евреи. Сред тях са депутатът Марин Тютюнджиев – осъден от Народния съд и убит; Любен Дюкмеджиев; Николай Николаев – посланик в Швеция, а също и Панчо Владигеров, на когото през 1938 г. са били забранени концерти в Германия; българският учен Методи Попов, бит по време на лекции пред студенти; Стилиян Чилингиров; шуменските депутати по това време; Стефан Смядовски и много други шуменци.

Изложбата, която ще бъде представена в Музея на религиите в Стара Загора е тази от Шумен – 16 пана и 3 с история от Стара Загора. Ще бъде открита от Бета Хараланова – уредник в Регионален исторически музей – Шумен.

На 20 април 2018 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ предстои да бъде представена книгата „75 години – незабравените лица на Спасението“, която скоро ще има премиера в Народното събрание.

С поредица от събития  в страната през тази година Организацията на евреите в България „Шалом“ отбелязва 75-годишнината от спасяването на българските евреи. Председателят на „Шалом“ Александър Оскар заяви преди време: „През тази една година, ние ще положим усилия историите на тези хора, които са жертвали собственото си благополучие, рискували са живота си, за да спасят своите приятели от еврейски произход, да не бъдат забравени. Това са истории на личности, на организации и ние ще направим необходимото, така че те да получат своето признание“.

Програмата за припомняне подвига на българите, спасили евреи по време на Холокоста, започна на 26 януари  в Министерството на външните работи, където бе представена  изложба на израелското външно министерство, посветена на дипломати от различни страни, спасявали евреи по време на Холокоста.  От „Шалом“ ще организират още международна конференция в София против словото на омразата, срещи на ученици с оцелели от Холокоста,  концерт с произведения  на български композитори от еврейски произход, възпоменателни церемонии, откриване на паметни плочи.

На 17 март 1943 г. като заместник-председател на 25-ото Народно събрание  Димитър Пешев пише писмо против депортирането на българските евреи, подкрепено от 42-ма депутати. На 10 март същата година  пловдивският митрополит Кирил и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив. С намесата и на обществеността българските евреи са спасени.

В България денят е отбелязан за първи път на 10 март 2003 г.

Уляна Кьосева