Духовна радост дари на старозагорци концертът на Синодалния хор на Московската патриаршия

На 27 февруари 2018 г.,  в залата на Държавна опера – Стара Загора  впечатляващ,  незабравим и вълнуващ концерт изнесе Синодалният хор на Московската патриаршия. Събитието се състоя по повод честване на 140-годишнината от Руско-турската война и Освобождението на България от турско робство. То се проведе с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, както и с подкрепата на Министерството на културата на Руската Федерация (РФ) и Посолството на РФ в България.

На сцената, пред препълнената оперна зала, излязоха 28 хористи, по равно мъже и жени в черно официално облекло. Първото впечатление беше, че са изключително млади, красиви и позитивни хора.

С „добре дошли“  митрополит Киприан посрещна драгите гости. Той благодари на ръководството и състава на Синодалния хор при Московската патриаршия за готовността, с която се отзоваха да гостуват в Стара Загора, както и за благословението на двамата патриарси – на България и на Русия, за да се докоснем до изкуството на руската певческа православна школа.

„Преди 140 години жертвоготовните участници в Руско-турската освободителна война извършиха неподражаем подвиг на християнска любов. Рискувайки живота си, те допринесоха българите да живеят в свободна България и свободно да изповядват своята православна Христова вяра, каза митрополитът. –  Нашето старание е да дадем почит на подвига на героите и да се преклоним достойно пред тяхната саможертва. Наред с многото мероприятия, посветени на 140-годишнината от Освобождението на България, по покана на Епархийския съвет на Старозагорска епархия, с благоволението на Светия синод и с благословението на руския патриарх Кирил искаме да застанем рамо до рамо, заедно с нашите православни братя от светая Рус. И така, както съвместно преливаха своята кръв за нашата свобода, да прославят своята вяра и ние сега заедно, с огромна любов и благодарност с едни уста и с едно сърце в името на Христос, преизпълнени с духовна радост и православна музика, която ни обединява, да допринесем за пребъдване на православието и нашата вяра“.

Под диригентството на заслужилия  деец на изкуството на Руската федерация Алексей Пузаков  великолепният хор поднесе богата програма от църковно-славянски песнопения. Чудесни солисти, изключителна спятост, богат репертоар, артистичност и отдаденост на музиката, са само незначителна част от достойнствата на  Синодалния хор, чието начало е 5-6 века назад.

Доказал се като брилянтен музикант и хоров диригент, след последната песен от програмата,  митрополит Киприан възкликна на всеослушание: „Каква духовна наслада, каква духовна радост, какво Божие вдъхновение днес да бъдем заедно на този прекрасен концерт! Да чуем този хор, основан преди много години, изтърпял много мъки и възстановен. И ето днес, тези млади хора възхваляват Бога, с благословението на Руския патриарх Кирил. Човешкият глас е божествен глас. Защото ангели са съобщили  идването на Бога на земята със „Слава на  висините  Богу, за земята мир и между човеците благоволение“! И днес се насладихме на тази духовна радост, да чуем химните, които възхваляват Бога и ние да бъдем радостни, одухотворени и щастливи. Чухме прекрасно музициране, динамични нюанси, фортисими, пианисими, крешченди… Прекрасно филиране на гласовете. И това е всичко от Бога! Този, който търси Бога, той ще го намери!“

Архиереят съобщи още, че хорът ще участва и в службите на двамата патриарси в Старозагорска епархия по време на тържествата, посветени на 3 март в единна радост. И „ да знаем, че сме братски народи, че споделяме една вяра и една истина. Това е, че Бог ще ни съхрани“, каза владиката.

От името на Епархийския съвет Митрополит Киприан връчи на Синодалния хор  орден на Св. апостол Карп във връзка със 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство и икона на Св. Йоан Кукузел.

От името на Държавна опера – Стара Загора, директорът Огнян Драганов изрази възхищение от концерта и връчи Почетен знак „50 години Фестивал на оперното и балетното изкуство“. „Както нашият фестивал е уникален за България, така и Вашият хор остана уникален в нашите сърца“, каза Драганов.

На финала хорът и публиката, заедно изпълниха популярната  песен за руския войник Альоша, който продължава  през годините да стои върху тепето в Пловдив, като знак за вечната памет между двата братски народа.

Повече за историята на Синодалния хор на Московската патриаршия може да прочетете от материала в Долап.бг тук https://dolap.bg/2018/02/26/16056/

Росица Ранчева