Нови експонати обогатиха музейната експозиция на ОУ „Кирил Христов“ – Стара Загора

Основно училище „Кирил Христов” – Стара Загора е в усилена подготовка за откриване на музейната сбирка, посветена на Кирил Христов – патрон на училището.

Съвсем наскоро, директорът на училището Господин Балъкчиев  и двама учители посетиха в столицата  дома на Невена Христова – внучка на поета Кирил Христов. При гостуването си, те получиха като дарение: стенен часовник – първата покупка на Кирил Христов в Германия през 1926 г. и негова пишеща машина марка „Mignon” на AEG. Благоразположената към училището дама подари и две книги – „Кирил Христов в сто и петдесет и пет писма” и „Ледът е страшен” – разкази. Предстои школото да придобие като дарение, библиотеката  на поета с книги и масления портрет на Кирил Христов, нарисуван от Борис Денев. Желанието на г-жа Невена Христова е платното да бъде изложено в централното фоайе на сградата.

Един от акцентите в тазгодишния празник на елитното училище – 22 март – Първа пролет, е откриване на постоянна музейна експозиция, посветена на патрона  Кирил Христов. Залата вече е реновирана, обзаведена е с необходимата модерна мултимедийна  техника, с витрини за експонатите и пр. Тя се намира до кабинетите по история и по география, на коридора превърнат в художествена галерия.

Проектът за експониране на музейната сбирка включва плакати, програми и покани за тържествата, посветени на чествания на Кирил Христов през годините, богат снимков материал от събитията, в това число и от посрещането му в Стара Загора за отпразнуване на неговата 45-годишнина и даване на името му на училището,  факсимилета от вестници и списания, посветени на темата.

Преди години, по сценарий на д-р Румяна Лечева, бе създаден документалният филм „Певец на своя живот“ – един задълбочен художествен разказ за многоликия живот и богатото творчество на поета. Училището разполага с четири филма презентации на ученици – кирилхристовци, посветени на патрона.  Има и  документален филм „Портрети на Кирил Христов“. Освен това налице са 5 реплики на негови портрети. Сред най-ценните експонати е оригиналната посмъртна маска на Кирил Христов. Тя е подарък от големия български режисьор Вили Цанков на родния град на поета – Стара Загора в лицето на тогавашния кмет д-р Евгений Желев. Градоначалникът пък дари тази маска на училището, което единствено в България носи името на този забележителен творец и родолюбец.

Към експонатите има ценни копия от документи, както за Кирил Христов, така и за историята на едно от най-старите старозагорски училища, придобити от Националната библиотека, Старозагорския държавен архив, от родственици на Христов и др. Сред тях са и дарения, направени от внучката му Невена Христова.

Росица Ранчева