Знакът на Стара Загора за проявена доблест получи възпитаник на Дом „Мария Терезия“

Величко Донков, възпитаник на Дома за деца, лишени от родителски грижи “Мария Терезия”, който преди дни намери забравена чанта с  голяма сума пари и документи и незабавно я върна на собственика й, няма да забрави никога в живота си 19 февруари 2018 г. На този ден животът му се преобърна на 180 градуса. Той беше поканен от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, разговаря с него на четири очи, научи от него от него новина, за която дори не си е позволявал да мечтае.

„Поканих Величко тук, за да му благодаря за достойната постъпка. Случва се в живота на всеки да покаже човешката си същност. Това, че Величко е реагирал по този начин, особено в неговото положение, е показателно. Величко е достоен човек, пример за подражание, а такива хора трябва да бъдат уважавани,  – каза кметът по време на срещата. – Сега той набира сили да учи висше образование. Има желание да продължи обучението си, да сбъдне мечтите си и да стане самостоятелен човек. Разговарях с  бизнесмен, пожелал анонимност, който пое ангажимент след успешно завършване на средното образование, да поеме пълната  издръжка на Величко, като му осигури квартира, заплащане на такси и всичко необходимо за висшето му образование. Продължавай все така и винаги ще се намерят хора, които да ти помогнат“ – каза градоначалникът.  Той връчи на Величко Знака на Община Стара Загора  за проявена доблест.

Латинка Петрова, директор на Дом „Мария Терезия“ разказа, че 5 годишен Величко е бил препратен от Дома за деца лишени от родителски грижи от Наречен в Стара Загора. Оттогава са минали 13 години. Малкото стресирано момченце тръгва самичко по своя път от детската градина до 11 клас в Професионална гимназия по механотехника и транспорта „Н.Й.Вапцаров“ Стара Загора. За него всички се произнасят като за съвестен и добър човек, достатъчно зрял за възрастта си, спокоен, трудолюбив и добросърдечен. Той е любимец на възрастните хора в квартала, на които не отказва никаква помощ – дърва да пренесе, вода от специален минерален извор да донесе, да купи нещо и пр. От м. декември 2017 г. е вече 18 годишен и с помощта на Дома е започнал  да работи на 4-часов ден в “Метро”, с трудов договор. Стана ясно още, че момчето е и вратар на националния отбор по футбол на деца в неравностойно положение. Играл в мачове с тима у нас и в чужбина. Любимият му футболен отбор е „Барселона“  и разбира се Лионел Меси.

„Много съм благодарен и впечатлен от постъпката на Величко. Веднага след инцидента се срещнахме се с него, предложих му работа, предстои ни още една среща“, каза бизнесменът Иван Енев, чиято чанта е намерило момчето. „Готов съм да помагам с каквото мога. Той заслужава това“ – заяви той.

Притеснен от толкова много внимание, камери и светлини Величко призна чистосърдечно, че когато е намерил в синята количката забравената пълна чанта, в джоба си имал 1.50 лв., част от 33-те лева джобни месечни, които се полагат на децата от домовете без родители. „Въобще не ми мина през ум да я задържа за себе си. Дори не проявих любопитство какво има в нея. Веднага я предадох на охраната и толкова. На мен чужди вещи не са ми нужни“, каза младежът. – Трогнат е от вниманието на  господина, който веднага си получил чантата и от направеното от него предложение, но ще го обсъди с г-жа Петрова, която ще му даде най-верния майчин съвет. Той призна, че мечтата му е да стане полицай. Като малък е обичал да си играе с детски пищовчета и белезници, гледал е много полицейски филми и от тогава е решил като порасне да стане полицай. Сега ще направи всичко възможно да има хубав успех и да успее да сбъдне мечтата си.

Навярно великолепният екип от възпитатели в Дом „Мария Терезия“ обръща сериозно внимание на моралните добродетели на децата с незавидна съдба. В този Дом продължава да учи прилежно и да се готви за желаното бъдеще „спасителката“ Мария, която през 2016 г. спаси живота на шофьор на тролей и на пътниците в него. Тук растат и се учат прилежно Нася и Стефан, които миналата година намериха и върнаха на собственичката 380 лв, при положение че в джобовете не са имали и стотинка.

Кметът е прав: за такива морални и доблестни млади хора трябва да се разказва повече.

Росица Ранчева