Стара Загора ще отбележи 145-годишнината от обесването на Левски

 Повече от 10 събития – ученически състезания и конкурси, беседи, викторини и представяне на книга включва програмата на Община Стара Загора, посветена на 145-годишнината от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски.

На 19 февруари 2018 г от 11:00 ч. пред бюст-паметника на Левски ще се проведе тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя. Той ще започне с отслужването на заупокойна панихида за Апостола. Отворен за безплатни посещения от 13 до 16 февруари 2018 г., както и през целия ден е Музеен обект „Хилендарски метох“ в двора на катедралния храм „Св. Димитър“, с работно време: 9:30 ч. – 17:30 ч.

Програмата на Регионалния исторически музей – Стара Загора по повод 145-годишнината от гибелта на Апостола включва още по заявка Mузейно-образователна програма „Заветите на Апостола“ със специализирана беседа и образователни игри в „Хилендарски метох“.

Поради големия посетителски поток образователнатa програма няма да бъдe провежданa на 19 февруари 2018 г.

Специална безплатна беседа и обиколка, посветени на престоя и делото на Васил Левски в Стара Загора и връзките му с местните революционери и възрожденци, ще се състои в неделя, от 16:00 часа. Организатори са Тихомир Рачев и Дамян Тодоров. Сборният пункт е паметникът на Апостола, след което групата ще се премести пред „Хилендарския метох“.