Оперната певица Елена Петрова с дебют в оперетата „Царицата на чардаша“

Младата оперна певица Елена Петрова прави своя дебют като Силва Вареску в оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман на сцената на Държавна опера – Стара Загора на 23 февруари. В постановката на Николай Априлов участват още Николай Моцов, Велин Михайлов, Камелия Стойчева, Симеон Симеонов, Диана Найденова, Николай Априлов и др., оркестър, хор и балет на Държавна опера – Стара Загора. Диригент на спектакъла е Владимир Бошнаков.

Елена Петрова вече има своите прекрасни изяви на сцената на Операта ни в постановките на операта „Бохеми“ от Дж. Пучини и съвременната гръцка опера „Пламъци в платната на нощта“, както и в оперетата „Парижки живот“ от Ж. Офенбах.

Елена Петрова е родена през 1994 г. в град Сливен. Завършва Хуманитарната гимназия „Дамян Дамянов“, но се насочва към оперното изкуство след дългогодишното музициране под палката на Маестро Методий Григоров в детски хор „Дружна песен“ и смесен хор „Добри Чинтулов“, гр. Сливен. Завършва Национална музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по класическо пеене на проф. Жасмина Костова. Дебют на професионалната сцена прави през октомври 2016 г. в главната роля на Метела от оперетата на Жак Офенбах „Парижки живот“ с режисьор проф. д-р Румен Нейков и диригент Димитър Косев. Участва в редица концерти като авторския концерт на проф. Георги Костов с диригент Деян Павлов; съвместен концерт на Национална музикална Академия и Софийска филхармония с диригент Славил Димитров; „НЕЩО НА СЕРИОЗНО, НЕЩО НА ШЕГА И ИЗОБЩО КАТО НИЩО НА СВЕТА“ с диригент Левон Манукян; „Една вечер в операта“- съвместен концерт-спектакъл на НМА и Държавна опера – Стара Загора с режисьор Огнян Драганов и диригент Ивайло Кринчев, също така участва в най-новия проект на операта – „Queen – шоуто продължава“ с диригент Димитър Косев.  През 2017 г. играе в още три продукции на Държавна опера – Стара Загора – в съвременната камерна опера от Георгос Минас “Пламъци в платната на нощта“- световна премиера ; „Вълшебната флейта“ в ролята на Втора дама и „Бохеми“ в ролята на Мюзета. През април 2016 г. печели Специалната награда в Академичен конкурс „Проф. Илия Йосифов“. В момента завършва своята магистратура в НМА “Проф. Панчо Владигеров“.