Виенски салон в Операта – музиката и литературата са братче и сестриче

За втори път красива поезия и красива музика звучаха във фоайето на Старозагорската опера в тематичния „Виенски салон“. В късния следобед на празничния Свети Валентин/Трифон Зарезан зрителите в Операта бяха уютно насядали около масички с кафе или/и чаша вино, за да видят и слушат поетесата Мария Донева и Дуо „Капричио“ – на пианото Савина Кулова, цигулка – Гинка Ангелова и да се радват на изпълненията на прелестните балетисти Ромина Славова, Анелия Димитрова, Ивайло Янев и Стефан Топалов.

Приятна привечер, която дава настроение за една вдъхновена нощ! Няма друг който така да рецитира стихотворенията на Мария Донева, освен… самата Мария Донева. Тя говори, както пише и пише, както говори – леко, въздушно, ефирно, изворно, по детски, успокояващо, отнасящо те, летящо, пърхащо, пеещо, приласкаващо… Мария Донева сравнително отскоро пише и много сладурски работи за оперни представления в своя блог, но досега не беше чела поезия в Операта. „Операта е моя нова любов, тя е божествено изкуство. Същевременно е чудно, просто нетипично, че е толкова достъпно изкуство“ – каза в началото на концерта Мария, облечена във виненочервена стилна дантелена рокля послучай Празничния 14 февруари.

От поезията си Мария чете за Този някой, с когото „да бъдем като два съседни реда в книга“, „да знам, че той обича точно мене“, за Любовта, макар и „непризната от Великите сили“. Поезията на Мария рисува дни, в които „красотата просто се набива във очи“ и в които „на очите просто им се гледа, на обувките – върви“.

Стихотворенията и чара на Мария Донева изключително подходящо бяха съчетани с изпълнения на най-популярните и любими италиански канцонети, музика на Бетовен, Коул Портър и др. – нежно, лирично и въздушно изпълнени от Савина Кулова и Гинка Ангелова. А Мария показа как може да обясни дори проблем като поезия. Към края на концерта имаше секунди за ново настройване на цигулката. „Извинете ни за тази малка пауза. На цигулката й стана студено, а тя е момичето, което пее в този концерт.“ – обясни Мария на публиката.

В красивата вечер Мария рецитира свои чисто нови стихотворения. Накрая и трите дами бяха отрупани с цветя и дълго получаваха поздравления от своята публика, повечето от които близки приятели.

И второто издание на „Виенски салон в Операта“ показа, че е успешна идея и реализация. Всички най-велики опери в света имат за основа литературни произведения, а словото и музиката са братчето и сестричето, които вървят в живота ръка за ръка.

Уляна Кьосева

Снимки: Рад Димитров