Как да се отложи времето за употреба на алкохол при децата обсъждаха в Стара Загора

Семинар по Националната програмата за ранна превенция на употребата на алколох при непълнолетни „Родителски срещи: Малки разговори на големи теми“  се проведе на 15 февруари 2018 г. в Стара Загора. Инициативата е на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на алкохол “спиритсБЪЛГАРИЯ”. Тя е подкрепена от Министерство на образованието и науката, от Асоциацията на родителите и от Регионалното управление по образованието. Присъстваха училищни психолози, учители на четвъртокласници и директори на училища. Лектори бяха детският психолог Яна Алексиева, учителят Емил Джасим и организаторът на събитието Александра Иванчева.

Реализирането на програмата от 4 години в София, Враца, Бургас, Варна, Пловдив и Велико Търново показва, че родителите имат потребност да се научат преди всичко как да общуват с децата си, когато те са в опасната 10-годишна възраст и не на последно място каква да е превенцията от ранна употреба на алкохол. Липсва статистика за това кога децата за първи път вдигат чашката, но според проучванията е ясно, че това става в повечето случаи, когато са в четвърти клас. В тази възраст са първите симптоми на юношеството и желанието им да експериментират от всичко, което правят големите е почти непреодолимо. Защо е опасно приемането на алкохол в тази възраст? Защото детският организъм не може да разгражда алкохола. Затова хлапаците и от малко количество се напиват. Освен това, с всички физиологически промени, настъпват промени и с рецепторите им. Когато са малки бирата им горчи, твърдият алкохол им люти и пр.  При навлизане в пубертета, децата са подложени и на натиск от средата, в която пребивават сред връстниците си – на улицата, в кафенетата, на гости и пр. „По-напредналите“ буквално принуждават останалите „да опитат“ алкохол. Ако те откажат – не спират подигравките и подмятанията. Но, ако детето има алтернатива – например спортува активно, т.е. ходи на тренировки, участва в художествени състави, учи допълнително език и пр., извинението е лесно и безобидно.

По тези и още много големи теми организаторите предлагат „родителски срещи с малки разговори“ в неформална среда.

„Разговорът в семейството и в училище е най-добрата превенция. Най-важното е децата да знаят, че има време за първата среща с алкохола, а детството е времето, в което трябва да играят и да се радват на различните интересни преживявания, които възрастта им предлага“, коментира екипът на спиритсБЪЛГАРИЯ.

В помощ на учителите, психолозите и родителите има издадени Наръчник на хартиен носител, но има и електронен вариант на сайта на организаторите. Важни са 10 правила, които са адресирани до тях. Първото правило е „Говорете с децата си“! Проблемът в много голяма степен е от липсата на комуникация. Второто правило е „Бъдете търпеливи“! Всички родители преживяват стрес след като разберат, че малкото им дете вече дъхти на алкохол. Проявете търпение и спокойно обяснете, че за всичко има време. Третото правило е: “Говорете с учителите“!  Големият проблем сега е, че нещо в „триъгълника“ ученик, учител, родител не е наред. А основната цел на всички страни е децата да се справят сами, да преодоляват преградите с обща помощ, спокойствие, доверие и обич. Четвъртият съвет е родителите да бъдат истински с децата си. Да им разкажат за своето детство, за своите „излагации“ като са пробвали алкохола и цигарите… Петото правило е родителите да бъдат максимално отговорни. Да се интересуват не само дали са изяли закуската си, а как е минал денят, какво ги е зарадвало, какво ги е натъжило, какво да планират заедно уикенда и пр.

Ако детето се е върнало пияно, да го подкрепят, да отложат разпита, поученията и не дай, Боже, шамарите. Тази подкрепа е задължителна, защото на кандидат-юношата и без това му е зле и изпитва ужасен срам и неудобство. На следващия ден трябва да се проведе спокоен разговор. Много е важно да има доверие в семейството. Децата да се научат да носят отговорност.

Семинарът с учителите и психолозите от училищата в Стара Загора и региона  се проведе в ОУ „Кирил Христов“. Директорът му Господин Балъкчиев заяви желание за неформални разговори с родителите на неговите четвъртокласници. До края на полезната среща се направиха  заявки и от други училища.

Росица Ранчева