Няколко идеи за ястия през седмицата преди Сирни заговезни
Вчера – неделя заговяхме от месо. Т.е. до 8 април 2018 г., когато ще празнуваме Възкресение Христово, строго е забравена консумацията на месо и месни продукти. През настоящата седмица до неделя включително, когато честваме Сирни заговезни (18.02.2018), не само се разрешава, но е и препоръчително, повече приемане на мляко, млечни продукти, яйца, масло и пр. Затова ви предлагам няколко идеи за бързи, вкусни и евтини манджички. Но само до тази неделя. След това е тридневното тримирене, т.е. пълно отдаване на пост и молитва без хляб и вода. Следва пречистяване или поне приемане на светена вода и постепенно захранване и ядене само на постни храни. През този най-дълъг Великденски пост, канонът разрешава само на Цветница (1.04.2018) ядене на риба.
Желая ви благи манджи и леки пости.
Млечна супа от тиквички
Продукти:
2-3 средно големи тиквички, 150 мл прясно мляко, 1 суп. л. краве масло, 2 суп. лъж. грис, щипка захар, сол, лъжичка копър, по желание млян чер пипер.
Тиквичките се обелват и се нарязват на кубчета. Заливат се с вряща вода и част от млякото и се варят до омекване. Прибавят се останалото врящо мляко и грисът при непрекъснато бъркане. Вари се още 10 мин. Подправя се със сoл и захар. Накрая се прибавя кравето масло.
Салата с извара и печени чушки
Продукти:
200 г извара (за предпочитане кашкавалена), 5-6 печени, обелени и ситно накълцани червени или зелени чушки, 1 кутийка домашна майонеза, по желание магданоз, сол.
Изварата се смесва добре с майонезата. Прибавят се чушките и ако е нужно -солчица. Може да се използва за разядка, за намазана препечена филийка за закуска или за мезенце за ракийка.
Миш-маш
Продукти:
3-4 яйца, 50 мл олио, 150 г сирене, 8-10 изпечени пиперки, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1-2 домата или 1 малка консервичка, магданоз, сол. В олиото с малко водичка се задушават нарязаните на ситно лук и чесънче, прибавят се доматите и чушките. Когато всичко това поомекне се слага натрошеното сирене и яйцата. Бърка се постоянно докато се сгъсти, като се внимава да не загори. Опитва се на вкус и ако е нужно се слага малко сол. По желание се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Омлет с кашкавал (сирене)
Продукти: 3 яйца. 15 г краве масло, 50 г кашкавал (сирене)
Кашкавалът се нарязва на парченца (сиренето се натрошава на дребно). Прибавя се към разбитите яйца. Омлетът се изпържва от двете страни в тиган със загрятата мазнина и се поднася веднага.
Паниран кашкавал
Продукти: 120 г кашкавал, 20 г краве масло, 1 яйце, 20 г галета, 5 г брашно
Изчистен от коричката, кашкавалът се нарязва на 2 плочки или на правоъгълни парчета. Те последователно се потапят във вода, в брашното, в разбитото яйце, в галетата. Оставят се в хладилника поне за 30 мин. Когато ще се сервират, отново се потапят в разбито яйце и се изпържват в сгорещената мазнина. Поднасят се веднага.
Същата панировка използвам при паниране на сирене, гъби сърнели- предварително измити и леко осолени, бланширани рижки, едри печурки, на бюрек (печени чушки пълни със сирене) и др.
Спаначени кюфтета
Продукти: 1 средна тиквичка, 500 гр. спанак, 1 яйце,1 ч. ч. брашно ,150 гр. сирене, 2-3 стръка пресен лук,
2 стръка пресен чесън, магданоз, млян черен пипер, олио за пържене
За да се измие спанакът по-лесно го накисвам в купа с вода, която сменям няколко пъти. Махам дръжките и го попарвам във вряла вода. За да запази цвета и витамините си, веднага го обливам със студена вода и го оставям в гевгира да се отцеди. После го режа на много ситно. Настъргвам тиквичката, посолявам я малко, за да й излезе водичката и я прибавям към спанака. В купата изсипвам останалите продукти и половината чаша брашно. Омесвам хубаво и с мокра ръка правя кюфтенцата. Преди да ги изпържа в загрято олио ги потапям от двете страни в останалото брашно. При поднасянето им предлагам по желание и кисело мляко, в което има малко пресован чесън и накълцан на ситно магданоз.
По абсолютно същия начин правя и картофените кюфтета. Вместо спанак и тиквичка, използвам варени картофи.
Сега е времето на баниците, на палачинките, на млякото с ориз, на макарони на фурна, грис халва, кейкове и пр. вкуснотийки.
Да ви е сладко!
Роси Ранчева