Симон Павлов ще свири в Зала „България“ на 3 март

Симон Павлов, абитуриент тази година в НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора единствен от своето училище ще участва в 24-часовия концерт в Концертен комплекс „България” в столицата на самия 3 март – Националния празник на Република България. Талантливият пианист, носител на наградата „Млада Загора” за 2017 г. ще изпълни „Токата” от Васил Казанджиев. „Това е една богата, ефектна и много сложна творба” – сподели за Долап.бг преподавателят на Симон по пиано – Милена Александрова. ”Токата” е дипломната работа на студента Васил Казанджиев, с която той завършва композиране при проф. Панчо Владигеров през 1957 г. и става една от най-изпълняваните му творби, макар и написана за много кратко време и в много млада възраст” – разказва Симон Павлов. На 25-ия Национален конкурс за млади инструменталисти и изпълнители „Светослав Обретенов” в гр. Провадия през 2016 г. Симон става лауреат именно с изпълненията си на български творби – Първа и Втора прелюдия от „6 прелюдии за пиано“ на Светослав Обретенов, „Хумореска” оп. 15 из „Три пиеси за пиано” на проф. Панчо Владигеров, „Токата” от Ал. Владигеров” и „Хоро-токата” от Ал. Танев.

В концерта на 3 март в зала „България”, част от програмата за Председателството ни на ЕС, 24 часа ще звучат само произведения на български композитори. Поканата за участието на Симон е пристигнала от проф. д-р Борислава Танева, заместник-ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ до директора на НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора Розета Величкова.

Васил Казанджиев е изтъкнат български композитор, диригент и педагог. Той е роден на 10 септември 1934 г. в Русе. Първите му учители по композиция и дирижиране са Константин Илиев и Добрин Петков. През 1957 г. завършва Българската държавна консерватория. Учи композиция в класа на проф. Панчо Владигеров и дирижиране при проф. Влади Симеонов. Още като студент в Академията той завоюва лауреатско звание със „Симфониета“ за голям оркестър на шестия международен младежки фестивал в Москва (1957 г. – председател на журито Дмитрий Шостакович). Автор е на множество музикални произведения: пет симфонии и други произведения за симфоничен оркестър, инструментални концерти, музика към театрални постановки, хорови и камерни творби. Автор е и на музика за филми като: „Купете си надежда”, „Боянският майстор”, Четиримата от вагона”, „Сбогом приятели”, „Шибил”, „Рицар без броня”, „Вълчицата”, „Смърт няма”, „Тютюн” и др.

Софийската филхармония заедно с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ отбелязва българското председателство на Съвета на Европейския съюз с този цикъл концерти „Музиката на Европа“. Ще бъдат представени 28 концерта с музиката на 28-те страни от ЕС – с участието на водещи български музиканти, студенти от академията и музиканти от някои от държавите-членки на ЕС. Концертите ще са всеки понеделник от 19.00 ч. от януари до юни 2018 г. в концертния комплекс „България“. Входът е безплатен. Програмата включва шедьоври на класическата музика и съвременни образци. Първият концерт на 2 януари бе посветен на Естония, от която приемаме председателството. Последният концерт от цикъла е посветен на Австрия, която ще приеме Председателството на Съвета на ЕС от България. Проектът „Музиката на Европа“ се реализира с финансовата подкрепата на Културната програма за Българското председателство на Съвета на ЕС на Националния фонд „Култура“.

Уляна Кьосева