Милена Желева пред Долап.бг – „В Стара Загора има дух, какъвто няма никъде в България”

Председателят на Постоянната  комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общински съвет Стара Загора Милена Желева пред Долап.бг за културната политика и интересните събития в Стара Загора през 2018 г.

В класацията, която сайтът ни Долап.бг направи за Културно събитие на Стара Загора за 2017 г. най-много гласове събра Международният студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански, следван от спектакъла „Молитва за Стара Загора” и премиерата на балета „Лебедово езеро”. Как бихте коментирали резултатите?

Изминалата 2017 г. бе много пъстра – както в културния календар, така и в спорта, така и изобщо в обществения живот в Община Стара Загора и това се дължи на огромната енергия, на огромния заряд, който има в Стара загора. Затова и такива спектакли, такива събития големи и мащабни, се случват тук – говоря за „Молитва за Стара Загора”, за „Опера на Стадиона”, за честването на 3 март. Тук има дух, какъвто няма никъде в България и това е страхотно. Хубавото е, че очаквам всичко започнато през 2017 г. и в културата, и в спорта – да бъде надграждано през тази година. По първоначалните ми впечатления от новия Културен календар за настоящата година и от предложенията на културните институти – това мое очакване ще се осъществи.

Що се отнася до класацията на сайта ви Долап.бг – това е една много свежа идея, на мен лично много ми допадна. Това, че много млади хора са гласували в анкетата говори за една ангажираност, че не им е „все тая”. Кой ще бъде на първо, второ или трето място – няма толкова голямо значение. Най-важното е, че хората се ангажират и подкрепят подобни инициативи. Пожелавам ви тази анкета да продължи, защо не и да се разрастне, да бъде много по-шумно представена в края на годината, както се случва и с други класации, може да бъде направена и с подкрепата на Община Стара Загора, аз бих ви подкрепила.

Какви са акцентите в Културния календар за настоящата година? Зарадвахме се, че 2018-та беше наречена „Година на културата”?

Така беше наречена, защото много от обектите на културата, които са чисто инфраструктурни ще бъдат реновирани – завършването на емблематичния Музей „Литературна Стара Загора” например. Искрено се надявам, че заделените 200 000 лв. (за първи път се отделят толкова много средства) ще стигнат за експозицията, която ще бъде модерна, интерактивна, с интересни и любопитни експонати. Искам специално да благодаря на директора на музея Иван Матев, да е жив и здрав, той е една подвижна енциклопедия и всичко, което той знае и може, трябва да бъде осъществено в този музей. Колкото по-бързо стане, ще бъде добре. Освен това ще се обнови залата на Синдикалния дом, която е в ужасно мизерно състояние. А тя ще бъде в огромна помощ с нейните 600 места. Операта се задъхва, Театърът също, не могат да идват много външни продукции, защото двата културни института си имат своята програма със спектакли. И се създава напрежение между тях, Общината, външните продукции. Най-малкото училищата ще намерят своята сцена – юбилеи, изпращания и т.н. Важно е тази година реновирането на залата да стане факт. Крайно време е да бъде проектирана и ремонтирана къщата на Николай Лилиев. Що се касае до дарението на Мария Жекова за Дом за даровити деца – тази година ще бъде извършено проектирането и към края на годината ще започне ремонт.

Какви интересни събития ще има през тази година?

Всяка година имаме основни, големи събития, които са свързани с годишнини и юбилей. През настоящата 2018 г.  основният  акцент е 140 години от Освобождението на България и много от инициативите ще бъдат посветени на тази знаменателна годишнина. Настоящата година е и Европейска година на Културното наследство – в Художествената галерия, в Историческия музей, в Регионалната библиотека ще има събития с този фокус. По повод Председателството на България на Съвета на Европа очакваме през пролетта специално събитие, свързано с младежки дейности и с млади хора от различни страни. Много годишнини се очакват и те ще бъдат реализирани чрез Културния календар – ще спомена само 160-годишнината от създаването на НЧ ”Климент Охридски”. Ако има читалище в цялата община и бих казала област, което да е толкова изпълнено със съдържание, да изпълнява изцяло мисията на думата „читалище” – това е НЧ ”Климент Охридски”. През есента ще бъдат най-мащабните прояви за отбелязване на годишнината и се надявам всички ние да ги подкрепим и като присъствие.

Що се отнася до събитията в Културния календар, в най-близките месеци предстои отбелязването на 3 март с Шествие със знамето. Тази година то няма да тръгва от пространството пред Общината, а от това пред Областната управа – в посока Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора” и призовавам всички старозагорци и гости на града ни да се включат и заедно с националното шествие на връх Шипка да покажем, че сме родолюбци и че помним историята си. Свързано с 3 март е и събитието в Регионалния исторически музей на 21 февруари – Кръгла маса, на която ще се даде тон за разговор и той ще продължи през цялата година и ще бъде награждан. В кръглата маса ще участват историци, изследователи на българската история, а темата ще бъде „Знамето на Старозагорското въстание – първообраз на националното ни знаме”. Това е много важен факт, който малцина знаят. Целта на кръглата маса е хора на науката да дойдат и да потвърдят този факт.

В началото на март има веществено-документална изложба „Български дух и европейска мисъл” отново в Регионалния исторически музей. Тя ще остане почти до средата на лятото, така че нека всеки който има възможност я разгледа и да бъде горд от това, което ще види. Още много изложби предстоят през годината – ще спомена изложбата с рисунки и пластики на Валентин Старчев в Художествената галерия. По случай 3 март ще има изложба с рисунки на деца „Аз съм българче, обичам” в Зала „Байер”. Много са хубави всички събития с деца, защото за тях не е моментно преживяване, а съм сигурна че остава завинаги спомен и е надграждане на характерите им. Отново ще имаме Фестивал на маскарадните игри. Предстои да видим за първи път в България премиера на опера с участието и на кукли и артисти от Куклен театър  – „Турандот” от Дж. Пучини на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Това е една съвместна продукция на Операта и Кукления театър, които имат двама страхотни ръководители и те ще бъдат в тази постановка в ролята на режисьори. Изключително любопитно е и никой не трябва да го пропуска.

Джазът има много сериозна позиция вече в Стара Загора. През пролетта и в началото на лятото са събитията, които вече имат своя собствена физиономия. Ще има отново Втора младежка джаз сцена на 18 и 19 април, музикален форум „Джаз в Загора” в Къщата на архитекта и Джаз форум Стара Загора, който ще се проведе между 7 и 9 юни.

Международният фестивал за европейско кино „Златната липа” ще бъде от 2 до 6 юни. Юбилейната Изложбата на Марио Жеков в Художествената галерия се очаква с огромен интерес. Нещо, което не се е случвало досега, поне аз не си спомням и тук моите поздравления за ръководителя на Фолклорен Ансамбъл „Загоре” сега Христо Иванов, който прави невероятни неща в момента с ансамбъла. С неговите големи контакти в тази гилдия и с неговата помощ на 11 май, когато се чества Денят на Светите братя Кирил и Методий се очаква един голям празничен концерт, в който заедно с Ансамбъл „Загоре” ще участва и „Мистерията на българските гласове”. Малко по-късно през годината, през месец септември ще видим отново спектакъл на „Загоре” заедно с Ансамбъл „Филип Кутев” – нещо, което аз пожелавам да се случва всяка година в Стара Загора оттук нататък. Нивото на нашия ансамбъл е вече високо и трябва да го поддържаме. Поздравления за Христо Иванов и за целия му екип!

Националните конкурси през годината – Пети Национален конкурс за поезия „Акад. Николай Лилиев”, 35-ти Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, Национален конкурс за есе с международно участие и др. Моята голяма слабост – балета – очаквам с интерес премиерите, които ще бъдат –„Фантастичното дюкянче” през февруари, и  „Нестинарка”, балет с музиката на Марин Големинов през май, както и откриването на Фестивала за оперно и балетно изкуство в края на ноември с балета „Дон Кихот”.

Ще има много премиери и в Кукления и Драматичния театър, очаквам с възхита отново „Опера на стадиона” с „Набуко” от Дж. Верди тази година на 8 юли. Молението за Стара Загора, което ще надгради миналогодишното изживяване с „Молитва за Стара Загора” на 31 юли – все още се уточняват детайлите по самия спектакъл, но това ще бъде голяма заслуга на Държавна опера – Стара Загора, ще се развие на три основни сцени – Античния форум, Античната улица и на Комплекса „Бранителите на Стара Загора”, ще има програма на всяка една от сцените и те ще бъдат пълни с живот. Очаквам подробностите, но отсега знам, че ще бъде една хубава изненада за всички. През лятото ще има както традиционния вече Фолклорен събор „Богородична стъпка”, така и за първи път Международен майсторски клас на именитата оперна певица и наша съгражданка Веселина Кацарова.

И тази година ще има Бирфест в началото на септември. Проведохме разговори с ръководството на Радио Стара Загора, които имат също повод за празник тази година с юбилеи на техни предавания – така че със съвместни вечери да ги отбележим по време на Бирфеста и с участието на известни диджеи, обмисляме го още… Това са само малка част от всички събития, които ще се случат през годината в Стара Загора, няма как в едно интервю да ги изброя всички.

Искам специално да изразя задоволството си от проявите, които се организират в някои села на Стара Загора – с подкрепата на местни читалища и кметства, но и на Община Стара Загора. Има вече много разпознаваеми, емблематични местни празници, които работят за сплотяването на хората в самите села, за завръщането на техни родственици от други населени места. Вече виждаме, че Празниците на пелина, на райската ябълка, на черешата, на ориза и други привличат хора от цяла България, има ги в предложенията на туристическите борси, на различните туристически сайтове. И почти всяко село разбра, че това е начинът да привлича посетители и се оказа, че тези форми са много работещи. Цялата енергия на хората в едно село се обединява в тези събития и работи в една посока – дали ще е Празника на хляба, или на водата и билките по Еньовден на Старозагорските минерални бани – с надграждането в годините се превръща в запазена марка на съответното населено място. През тази година за първи път ще има Празник на гроздето  в с. Елхово – успешният пример по другите населени места мотивира хората да създават уникални празници.

Всяка година Община Стара Загора изпраща отворено писмо до всички неправителствени организации и самостоятелни артисти да кандидатстват със свои проекти за финансиране по Културния календар? Каква е активността на сдруженията и артистите извън традиционните културни институти?

Тази година над 60% от подадените проекти за финансиране по Културния календар като идеи за събития и организацията им – е или на неправителствени организации (главно читалища, те са неправителствени организации по своята регистрация). Това са идеи и инициативи на външни формации, които Община Стара Загора подкрепя чрез своя Културен календар, който е над 600 000 лв. и не е намален, дори е леко завишен. Това са възможностите ни в момента. Имам впечатление и от разговори с мои колеги в Пловдив и Бургас, че ние правим много неща в Стара Загора с едни доста скромни средства. И това се дължи до голяма степен на хората, които предлагат и са главни реализатори на повечето прояви. Всеки, който има добра идея за събитие, е „Добре дошъл“!

Уляна Кьосева