Васил Михайлов със специално отличие на Наградите ИКАР 2018

На 27 март големият български актьор, старозагорецът Васил Михайлов ще получи  Награда за изключителен принос към българския театър – специално отличие на Наградите ИКАР на Съюза на артистите в България.

Васил Михайлов е „Почетен гражданин на Стара Загора” на 21 септември 1995 г. Тази година на 6 април той ще навърши 80 години.

През 2008 г. в Държавна опера – Стара Загора градът ни отбеляза тържествено 70-ия рожден ден на любимия си съгражданин и велик български артист. При посещението си тогава Васил Михайлов се върна към спомените си от детските години и посети родното си Пето основно училище в Стара Загора. Именно тук той поставя началото на творческата си кариера. Първата си роля изиграва още като ученик. През 2014 г. любимецът на няколко поколения българи Васил Михайлов бе гост на деветото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, който се проведе на 9 и 10 август край Стара Загора. Популярният актьор и почетен гражданин на Стара Загора участва в концерта, посветен на 170-годишнината от рождението на Капитан Петко войвода – емблематичния войвода и защитник на Родопите, посветил живота си на освобождението на беломорските българи. В образа на славния комита, роденият в Стара Загора Васил Михайлов се превъплъти успешно преди повече от 30 години, а образът му спечели любовта на цяла България.

През 2015 г. Васил Михайлов, играл в 95 филма, отново доказа, че за него няма невъзможни каузи. Големият актьор посади младо дръвче в Алеята на славата пред Операта в Стара Загора – както всеки специален гост на международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“.  Със ставане на крака и продължителни възторжени аплаузи публиката, препълнила салона на Старозагорската опера, посрещна на сцената своя обичан и боготворен съгражданин. На церемонията по закриване на третия международен кинофестивал „Златната липа“, състояла се на 3 юни вечерта, той получи две знакови отличия. „За мене е огромна чест да Ви връча специалната награда на фестивала „Златната липа“. Тя олицетворява любовта, признателността и преклонението ни към Вашия талант, който сте отдали на поколения българи“, заяви директорът на фестивала Магдалена Ралчева. Васил Михайлов получи и Почетния знак на Стара Загора, връчен му от кмета Живко Тодоров. „Едва ли някой има съмнения, че това е един от най-големите артисти на България! Имаме достатъчно доказателства за това. Пожелавам му да е жив и здрав! Да продължаваме да се гордеем с него, защото Стара Загора го заслужава и той заслужава нашия поклон и аплодисменти!“, каза кметът.

Екипът на Долап.бг честити и новата награда ИКАР на Васил Михайлов и му пожелава здраве, бодрост и дълголетие!

Долап.бг