Ивайло Михайлов за първи път в ролята на Дон Хозе в родния си град Стара Загора

Тенорът Ивайло Михайлов е роден в Стара Загора, на метри от сградата на Старозагорската опера. С родния си град свързва своите най-светли детски спомени и винаги с трепет очаква своята изява на сцената на първия извънстоличен оперен театър – Старозагорската опера.

На 10 февруари, от 16:00 часа утвърденият оперен певец за първи път ще се представи пред родната публика в една от най-любимите си роли – на  Дон Хозе в спектакъла на операта „Кармен“ на Жорж Бизе. Предстои му вълнуващо преживяване, което безусловно се определя от звездния солистичен състав, с който ще си партнира. За първи път ще пее със световноизвестната сръбска оперна певица Саня Анастасия и сопраното Русалина Мочукова, а в ролята на Ескамилио ще бъде Иван Кабамитов. Спектакъла ще дирижира Амир Шиф от Израел. Участват още солисти, хор и балет на Държавна опера – Стара Загора, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“, представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, хореографията на мащабните балетни платна е Силвия Томова. Диригент на хора e Младен Станев.

Ивайло Михайлов се среща с операта „Кармен“ още на 12 годишна възраст. Като част от Хора на пловдивските момчета участва в спектакъла на сцената на бившия Профсъюзен дом в Пловдив. „Помня, че не бях заминал за турне с хора на покойната Стефка Благоева, защото бях със счупена ръка и ми се обадиха по спешност да подкрепя оределите редици на „малките войничета“. После, вече като студент, десет години по-късно, изпях във Варна второстепенните роли на Данкайро и Ремендадо, а след казармата – участвах в мъжкия хор на турне в Испания с Плевенската опера. Така по естествен път, след като вече нямаше какво друго да изпея в „Кармен”, през 2013-та дебютирах в централната партия, а именно – Дон Хозе на сцената на Варненската опера. И добре, че така стана, защото само година по-късно, на 24-ти май, изпях премиерата в Колизеума в Порто, една модерна сграда със зала за 4000 души публика. Следват турнета в Белгия, Холандия, Палма де Майорка. Тази роля ми е много скъпа – беше първата роля, която научих в консерваторията и знам наизуст всички останали роли. Разбира се – помогна ми и това, че съм завършил пловдивската Френска гимназия. Последната продукция на „Кармен“, в която участвах беше на сцената на операта в Сполето, Италия, където съм постоянен гост-солист от 3 години. Там работих с диригента Лоран Кампелон и режисьора Стефано Монти. Щастлив съм, че най-после мога да изпея ролята на Дон Хозе и пред старозагорската публика!“

ИВАЙЛО МИХАЙЛОВ е тенор с международна кариера. Завършва класическо пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София в класа на Валери Попова (1997). През 2002 г. специализира в Академията „Борис Христов“ – Рим под ръководството на Джузепе Тадеи и в Академията за оперно бароково изкуство в Озимо (Италия) с преподаватели Луиджи Алва и Уилям Матеуци. Усъвършенства вокалното си майсторство при Калуди Калудов. Придобива магистърска степен по вокална педагогика от Нов български университет (2002), „Арт мениджмънт“ от АМТИИ – Пловдив (2010) и  „Музикално-сценична режисура“ от Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство – Пловдив при проф. Павел Герджиков (2013).

Гостува в Букурещката национална опера и балет в ролята на Фауст от едноименната опера на Шарл Гуно (2013), Дон Хозе в „Кармен” от Бизе в Порто (2014), Вакула в приказната опера „Черевички“ на Чайковски в операта в Каляри (2015). Постоянен участник е на фестивала на Античния театър в гр. Пловдив. Ангажиран е в ролите на Рудолфо в „Бохеми“ от Пучини и Рикардо от „Бал с маски“ от Верди в Сполето, Перуджа, Орвието, Италия, под диригентството на Карло Палески и Марко Анджус. Работи с именити диригенти като Донато Ренцети, Лоран Кампелон, Михаил Ангелов, както и с режисьорите Джулио Чабатти, Джорджо Бонджовани, Мария-Елена Мехия и мн. др. Пял е в едни от най-големите театри в Япония, Палма де Майорка, Белгия, Холандия, както и в оперите в Букурещ, Порто, Каляри, Сполето, Перуджа и т. н. От 2015 г. е постоянен гост – солист и на операта в гр. Сполето – Италия, а от 2016-та сътрудничи и с оркестъра на Падуа и Венето.

Има записи за RAI Classica в главната роля на Вакула/“Черевички“ на Чайковски от 2015, Операта в гр. Каляри, Италия, VTV – Saigon 2014, където е жури и ментор в шоуто Pop Star to Opera Star и X Factor, както и за БНТ и БНР.