В емблема на професионалното образование в Старозагорска област се превръща Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“

С  водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан, на 8 февруари 2018 г. тържествено  беше открита реновираната сграда на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора.

„Датата 8 февруари 2018 г. ще бъде записана като паметна и празнична в 97-годишната история на Търговска гимназия, каза в словото си директорът Снежана Танева. – Паметна, защото от днес нататък ще бъде поставено началото на нов етап в живота на училището, свързан с цялостното и основно реновиране на сградата, в която се обучават бъдещите икономисти на България. Това е поредното училище от образователната инфраструктура в Стара Загора, на което се извършва основен ремонт по европейска програма“.

Г-жа Танева припомни, че за разлика от другите училища, ремонтът на гимназията има история, свързана с дългогодишен проблем, отнасящ се до смесената собственост  на сградата. Проблемът датира от 1992 г., когато 2/3 от сградата е реституирана и върната на предишните собственици. Това обстоятелство не позволяваше училището да кандидатства по различни проекти за извършване на основен ремонт, за реконструкция и модернизация на материално-техническата база.

„Този проблем беше „прегърнат“ от Община Стара Загора в лицето на кмета  Живко Тодоров, който с присъщата му воля и упоритост,  проведе дълги и не леки преговори със собствениците на реституираната част на сградата, подчерта Танева. – През 2016 г. съсобствеността беше прекратена чрез откупуване от Общината на реституираните части. Всичко това направи възможно нашата гимназия да бъде включена в Проект „Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност по ОП „Региони в растеж““.

Изпълненият ремонт е на стойност 1.4 млн лв.

Сградата е със застроена площ 1 592,81 кв.м и разгъната застроена площ – 4 084,49 кв.м. Учениците са възхитени  от класните стаи, кабинети и двора, но са във възторг от обновения физкултурен салон, създадената топла връзка и обособена зала за спорт. Обновени са санитарните възли и съблекалнята. Положени са нови подови настилки в учебните кабинети и учителската стая. Стените на коридорите са облицовани с плочи от варовик, на мястото на дървената ламперия в коридорите. Таваните са окачени и с модерно осветление. Дограмата е подменена с петкамерна ПВЦ.  Изградени са оповестителна и  пожароизвестителна инсталации, нова отоплителна инсталация, вентилация и климатизация на физкултурния салон. Училищният двор има две обособени зони- за отдих, с алея и зеленина, и площадка за спорт. Засадени са иглолистни дървета, декоративни храсти, многогодишни цветя, поставени са бетонови кашпи, пейки, кошчета, велопаркинги и врати за минифутбол.

През учебната 2017/2018 година в сградата се обучават 672 ученици от 46 педагози.

„Новият облик на сградата, умело съчетан със създадените досега училищни традиции, както и с високите постижения на учениците и учителите от нашето училище, още по-осезаемо ще утвърдят  Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ като емблема на професионалното образование в Старозагорски регион“, каза Снежана Танева.

От името на ръководството, педагогическия колектив и учениците, за особени заслуги към училището и в знак на признателност, директорът връчи благодарствени писма на градоначалника Живко Тодоров и на представителя на консорциума, извършил ремонта, ДЗЗД „СК – АЙТОС“ Илия Илиев.

С бурни аплаузи и възторжени възторжени възгласи учениците посрещнаха кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

„Искам да ви благодаря, че сте се събрали да открием тази чудесна придобивка, каза градоначалникът.- Благодаря на нашия митрополит Киприан, че е тук сред нас, за да осветим учебната сграда и да я ползвате със здраве най-вече. Много хора ви обещаваха, че ще решат проблема със сградата и ще я ремонтират, а ние го направихме! Мисля, че това е достатъчно! За Търговската гимназия какво може да се каже: Хем сте хубави, хем сте умни! Вие можете всичко! Пожелавам ви да бъдете все така успешни, защото сте в едно от най-хубавите училища в града. Тези които завършват – да успеят и по-нагоре, да се представят добре на изпитите! И после да се върнат в Стара Загора! Защото Стара Загора предстои да става все по-хубав град за живеене! Върнете се после тук, за да създадете своите семейства! На всички преподаватели пожелавам да бъдат живи и здрави. Да продължават  и занапред да бъдат все така всеотдайни. Училището е на това ниво благодарение на тях. Ако не са техните усилия няма да е този висок рейтинг. Така че слушайте ги, от време на време – повече, защото трябва да им се отдава необходимото уважение! Живи и здрави да сте! Желая ви успех! Сградата е само основата, съдържанието зависи от вас. Така че продължавайте напред! – каза кметът Тодоров.

След отслужения водосвет митрополит Киприан пожела: „Гордейте се, че сте възпитаници на едно от най-реномираните учебни заведения в града ни, но не забравяйте че наред с гордостта ви имате и отговорността за продължаване на доброто име на вашето училище! Помнете, че това което вашите преподаватели с похвално  усърдие ви преподават е основата, върху която вие ще изградите не само вашето бъдеще, но и просперитета на обществото, в което живеете. Отново искам да честитя на всички, които учат и ще учат в Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ обновената материална база и призоваваме над вас Божието благословение и молитвено Бог изобилно да ви дарява успехи на попрището на образованието, в което се съзидавате! За много и благословени години! – благослови  митрополитът.

Той поръси със светената вода всички ученици, преподаватели  и многобройни гости. Сред тях бяха областният управител Гергана Микова и нейният заместник Петя Чакърова, председателят на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков, секретарят на общината Делян Иванов, зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, общински съветници, началникът на РУО Татяна Димитрова, ректорът на Тракийски университет проф. Иван Въшин, Дочка Джигова председател на училищното настоятелство и Злати Генчев председател на Обществения съвет към гимназията, Илия Илиев представител на строителния консорциум, директори на училища и др.

Трикольорната лента прерязаха кметът Живко Тодоров, директорът Снежана Танева и началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова.
По-късно, с нескрито задоволство,  гостите разгледаха обновената сграда на Търговската гимназия.

Росица Ранчева