Първа награда за Вокална студия „Усмивки“ при НЧ „Родина-1860”

Първа награда в четвърта възрастова група на VІ Национален конкурс „Път към славата“, проведен на 2 февруари 2018 г., завоюва Вокална студия  „Усмивки“ при НЧ „Родина – 1860“ Стара Загора.

„Трябваше да изпеем една българска и една песен по избор, но нашите и двете бяха български, уточни за dolaр. вg вокалният педагог на групата Жанина Янкулова. Момичетата изпълниха фолклорната обработка „Бре, Петрунко“ и „Заедно“ на Графа, Любо и Орлин. Журито с председател проф. Теодора Павлович, нямаше забележки към нашето представяне, което ни  дава самочувствие и увереност, че вървим по правилния път“.

Носителките на плакета и диплома на първото за 2018 г. високо отличие са шест очарователни, гласовити и харизматични момичета, които от дълги години са част от Студията. Четири от тях са ученички в ЕГ „Ромен Ролан“ – Никол Иванова, Кристина Георгиева, Кристина Стоева и Вяра Иванова. Другите две госпожици – Теодора Тошева и Магдалена Койчева са от СУ „Максим Горки“. Само за Теодора конкурсът е първи, тъй като в този формат е от миналата година.

„Радваме се, че момичетата оздравяха, мобилизираха се и се представиха в най-добра светлина, уточни Жанина Янкулова. – Миналата седмица всички бяхме болни, в това число и ние с другия вокален педагог Елена Маликатова. Всъщност, Магдалена не успя да оздравее и да участва в конкурса, но идват следващи изпитания и се надяваме на следващи хубави резултати“.

Вокална студия ”Усмивки” при Народно читалище „Родина”, Стара Загора е създадена през 1995 г. През годините в студията са участвали стотици деца от всички училища и детски градини в града. Младите певци на възраст от 4 до 19 години са разпределени в 4 възрастови групи.

Целта на вокалните педагози Жанина Янкулова и Елена Маликатова е развитието на детските гласови възможности и музикален слух, художествена изработка на песните, работа с микрофон и формиране на правилен усет за стойностните песенни образци. За артистичното и атрактивно сценично представяне на песните с “Усмивки” работи хореографът Ромина Славова от Държавна опера – Стара Загора.

Репертоарът на „Усмивки” включва детски забавни песни, фолклорни обработки, българска и чужда поп, рок и джаз музика. Освен групово и солово децата се изявяват и в различни формации – дуети, триа, квартети…

Вокалната студия има издадени 3 самостоятелни албума с авторски песни по музика на Жанина Янкулова, текстове на Мая Дългъчева и аранжименти на Стоян Янкулов, Захари Рашев и Николай Цолов – „Топка калпазана“, „Празници с усмивки“ и „Усмихнати ноти“. Много от песните на „Усмивки” са включени в учебниците по музика от 1-ви до 6-ти клас и в помагала за детските градини.

„Усмивки” участват активно в културния живот на града, както и в редица национални и международни конкурси и фестивали, където неизменно печелят призови награди. Много аплодисменти и висока оценка за представянето си младите певци получават и на своите концерти в Македония, Гърция и Франция.

Децата са участвали в редица радио и телевизионни предавания на радио Стара Загора, радио Пловдив, Българското национално радио, БНТ, ТВ Стара Загора, ТВ7, Евроком БГ, МSAT и др.

През годините от създаването си досега Вокална студия „Усмивки” е носител на редица награди от национални и международни конкурси и фестивали. Сред най-значимите групови награди са:

– Гран при от конкурса „С песен и обич творим добро”, гр. Пловдив – 2007 г.

– Гран при от конкурса „Сладкопойна чучулига”, гр.Бургас -2008 г.

– Гран при от конкурса „С песен да възродим доброто”, гр. Казанлък – 2012 г.

– Гран при от конкурса „С песен и обич творим добро”, гр. Пловдив – 2013 г.

ВС „Усмивки” е колективен носител на престижната награда „Икар” на Община Стара Загора за 2007 г. за ярки художествени постижения.

Като колектив Усмивки са носители на:

– 4 Гран При

– 25 първи награди

– 8 втори награди

– 1 трета награда

– редица награди на детското жури

– няколко награди за нова авторска песен и аранжимент

– повече от 85 индивидуални награди за солистите на „Усмивки”

– 4 награди за най-добър вокален педагог за ръководителите Жанина Янкулова и Елена Маликатова.

Dolap.bg