След обещаните 90 дни Стара Загора още няма нов площад

На 3 октомври 2017 г. dolap.bg възторжено уведоми многобройните си читатели, че след 90 дни Стара Загора ще има нов, модерен, атрактивен и многофункционален площад пред сградата на общината. През последните дни обаче, на страницата ни постъпиха няколко десетки питания, защо аджеба, не само че 90-те дни са минали преди близо месец, а насреща няма нищо, но и края на реновирането не се вижда дори към лятото. Припомняме, че на 3 октомври 2017 г. с водосвет за здраве  и сполука, отслужен от отците Тодор, Михаил и Живко и със символична първа копка, започна изпълнението на проектите за peĸoнcтpyĸция нa плoщaднoтo пpocтpaнcтвo oĸoлo сградата на Общинa Cтapa Зaгopa и пeшexoднaтa зoнa пo цeнтpaлния бyлeвapд „Цар Симеон Велики“ в гpaдa. Toвa e втopият eтaп нa пpoeĸтa „Зeлeнa и дocтъпнa гpaдcĸa cpeдa“ зa житeлитe нa областния град, финaнcиpaн пo Oпepaтивнa пpoгpaмa “Peгиoни в pacтeж” 2014 – 2020 г. Чpeз пpoвeдeнaтa oтĸpитa пpoцeдypa пo ЗOΠ зa изпълнитeл нa cтpoитeлнo-мoнтaжнитe paбoти e избpaн ДЗЗД „Kpacивa Cтapa Зaгopa“, гp. Бypгac c yчacтници в oбeдинeниeтo – „Tийм инжeнepинг“ EOOД, гp. Бypгac и „БИAД-C“ EOOД“ EOOД, гp. Coфия.

„Проектът “Реконструкция и благоустрояване на пешеходната зона“, обхваща бул. „Цар Симеон Велики“ от ул. „Хаджи Димитър Асенов“ до бул. „Св. Патриарх Евтимий“. Финансирането му е на стойност  7 000 070 лв. с ДДС , а срокът за изпълнение е 270 календарни дни. Дължината на булеварда, който ще се ремонтира е 807 м. Върху него ще бъдат положени настилки с площ над 29 000 кв.м. – различни гранитни плочи и размери.

Вторият проект за реконструкция на площадното пространство около сградата на Община Стара Загора е на стойност 1200000 лв. и е със срок за изпълнение 90 календарни дни. Площадното пространство ще бъде изпълнено със същите материали като пешеходната зона. Ще има сух фонтан, състоящ се от 50 фонтанни дюзи със звук, светлина и вода. Те ще се управляват чрез компютърна програма и ще бъдат една от атракциите в града.

В този ден, специално за dolap.bg двамата проектанти на разхубавяването на центъра на града арх. Александър Бакърджиев и арх. Велемир Георгиев, синове на прославените арх. Петър Бакърджиев и арх. Иван Георгиев споделиха: „На нашите съграждани обещаваме много по-добре организирана главна част на центъра на града. Това ще се усети най-вече с многото зони за почивка. Около зоната, която се оформя като продължение на бул. „Митрополит Методий Кусев“ пред комплекс „Верея“ в посока юг, както и по цялото протежение на ларгото, ще има метални плочи на нивото на настилката. Т.е. всеки ще може да стъпи върху тях. Те ще изобразяват историята на Стара Загора. Сред тях е градоустройството преди 140 години с Лубор Байер,  Августа Траяна, характерни културни обекти, които ще дават различни посоки на гости и на граждани. Пред Електродома ще има водно огледало, което ще бъде с релефни плочи с различни значими имена, отново свързани с историята на града. Между кипарисите и кипариса и елата в западната част на общинския площад, на мястото на сегашните цветарници, ще се построи постоянна повдигната сцена със седем-осем стъпала. Когато има събитие, целият площад ще бъде обърнат в западна посока. Пластиката с птицата Феникс ще бъде изместена на по-високо ниво, вдясно от пилоните със знамената. Сухите фонтани ще бъдат разпръснати по целия площад и особено през лятото ще представляват приятна атракция. Сегашните южни стъпала ще продължат до края на ъгъла и ще се срещнат с източните стълбища. Предвидени са интересни места за сядане. Надяваме се този площад да не е толкова празен, а да привлича хора да прекарват приятно свободното си време“.
Стоян Тенев, представител на компанията ДЗЗД „Красива Стара Загора“, която ще изпълнява проектите заяви: „Обектът е стратегически и включва най-важната част от града. Ще се постараем да бъде изпълнен много качествено, на максимално високо ниво и в определените срокове. Това ще бъде визитка на нашата компания, както и на всички граждани на Стара Загора. Уверявам ви, че ще изпитате приятна емоция от това, което ще създадем. Ще съблюдаваме стриктно проектите“.

Големият български писател Николай Хайтов често казваше: “Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш“!

По повод неспазване на определения 90-дневен срок за изпълнение на проекта и видното зацикляне на обекта, потърсихме  обясненията на ръководителя на проекта инж. Веска Узунова, директор на Дирекция „Строителство и инвестиции“ в Община Стара Загора. Ето какво каза тя за dolap.bg: „Да, по договор изпълнението на ремонтните дейности на площада пред общината трябваше да приключат за 90 календарни дни, но ние спирахме строителството поради факта, че се появиха допълнителни  работи. Те са документирани с всички участници в строителството. След разкриване на основните пластове настилки, сутеренът на сградата на общината се оказа изместен и се наложи транслация на стълбището. Това наложи решение на фундамента на пилоните за знамената, което не беше първоначално предвидено. Художникът и скулпторът на птицата Феникс решиха, че досегашният постамент е недостатъчен и трябва да се извиси с още 80 см, което ще се отрази на пропорцията на пластиката. Като се направят новите стълби от източната страна, между тях  и съществуващата настилка по булевард „Митрополит Методий Кусев“ , която се запазва и реновира само на определени участъци  се оказа, че  се образува пространство, за което няма решение. Всичко това трябваше да възложим отново, защото необходимите нови дейности  предшестват изпълнението на последващите: финишните покрития, облицовката на  плочника пред площада, на стълбите и пр. Затова сме направили докладна със сметка и сме представили нещата в Агенцията за обществени поръчки и чакаме получаване на становище от там. След получаването му, ще ги възложим на изпълнителя, за да продължи  тези дейности. Огромен проблем представлява разкриването на гробните съоръжения, които са по протежение на трасетата, където трябва да минават тръбните разводки за сухия фонтан. В момента сме сключили нов договор с Регионалния исторически музей, който се трансформира от наблюдение в археологическо проучване. След проучването, което след дълго настояване от наша страна трябва да приключи до края на месец април, ще дойде комисия от Министерство на културата, която ще направи своите предписания и решение тези съоръжения експонирани на място ли да останат или да бъдат преместени. Освен това проектантите на площадното пространство трябва да направят своето аргументирано  предложение за решение на казуса с артефактите“.

Досега по площадното пространство в западния край частично е готова сцената. Изградено е технологичното помещение под сцената. В него ще бъдат разположени помпите на сухия фонтан, елзахранване и пр. техника. На изградените стълби започва монтирането на  облицовката от монолитен гранит – 12-13 см.

Според инж. Грозева сега строителната фирма работи по инфраструктурата на пешеходната зона от улица „Хаджи Димитър Асенов“ до булевард „Руски“. В момента се прекарва непитеен водопровод за поливане на зелените площи. Правят се цветарниците в началото на пешеходната зона – бетонови кашпи вкопани в земята, метални вани и др.

Това е положението засега.

Росица Ранчева