Снежана Танева, директор на Търговската гимназия пред dolap.bg: ”В прекрасна, напълно реновирана сграда започваме втория учебен срок“

Госпожо Танева, ремонтът на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ – Стара Загора е на финалната права. Какви са следващите стъпки?

На 2 февруари 2018 г. сме създали оптимална организация за преместване на имуществото, документация и техника в напълно обновената ни сграда. Нагласата ни е от 7 февруари, т.е. след срочната ваканция да сме напълно пребазирани от СУ „Иван Вазов“, където бяхме по време на ремонта и учебният процес да започне спокойно и пълноценно. Очакваме до тази дата да мине и комисията, която да издаде Акт 16 за въвеждане на обекта в експлоатация.

Предполагам, че сте надзърнали до всяко кътче в реновираната сграда. Според Вас как е извършен ремонта, всичко ли е обновено, всичко ли е изпипано по Ваш вкус и според задължителните европейски стандарти?

Цялата сграда е напълно обновена. Освен че е санирана отвън и старозагорци и гости с очите си виждат и се възхищават на една много красива и изискана постройка, което беше и основният замисъл, същото се отнася и за вътрешността й. Всички 22 класни стаи, кабинети и коридори са пребоядисани и с подменена дограма. В това число са трите компютърни кабинети, двата учебно-тренировъчни центъра, където учебно-тренировъчните ни фирми провеждат своята практика в естествена професионална среда. Там фактически се извършва симулация за икономически явления и процеси, без реално участие на стоки и пари. Физкултурният салон е изцяло обновен с европейска модерна настилка. Имаме и новосъздадена малка спортна зала, която ще се използва за фитнес, тенис на маса, въобще място за индивидуален спорт. Обновен напълно е дворът на гимназията, който е близо 3000 кв.м. Условно казано, състои се от две части. Едната е оформена като парк с пейки за почивка и с паркоместа за велосипеди, а другата е спортна площадка за волейбол и баскетбол, където децата ще провеждат своите спортни занимания. Ремонтът започна през месец август 2017 г. по проект, предоставящ безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ в размер на 1.4 млн. лв. Този основен ремонт беше очакван повече от 50-60 години. През 2016 г. благодарение на сегашното ръководство на Община Стара Загора и най-вече на нашия упорит и динамичен кмет Живко Тодоров, стана възможно прекратяване на съсобствеността на частните собственици, на които беше реституирана част от сградата на гимназията. Това беше най-ценният ни подарък по повод 95-годишнината на училището ни. Надяваме се след преместването, всичко да е нормално и да разгърнем максимално своите образователни и творчески възможности.

Колко са сега възпитаниците на гимназията, които първи ще се възползват от прекрасната придобивка?

В момента обучаваме 672 ученици в 26 паралелки по 9 специалности и актуални професии. Преподавателите сме 46 човека и 19 души административен и помощен персонал.

Кое, според Вас госпожо Танева, е най-атрактивно след ремонта, на кое децата ще възкликнат „уау“?

Убедена съм, че възхитата им ще бъде тотална за всичко: прекрасни класни стаи и кабинети и част от коридорите, които са с окачени тавани, ергономично осветление, отопление, модерни санитарни възли, противопожарни системи, дори звънчевата ни система е с нова музика, която периодично ще бъде подменяна. Но предполагам, че ще бъдат прехласнати от училищния двор и физкултурния салон, който е изцяло обновен, с много хубави цветове. Те изцяло са изпълнени по европейски стандарти.

На добър час на елитната Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“!

Росица Ранчева