Новата си книга „Господарят на гледката“ представи Виолета Христова

На 30 януари 2018 г. арт салонът на Радио Стара Загора се оказа малък, за да побере почитателите на творчеството на поетесата Виолета Христова. Красивата чирпанлийка, която на този ден празнува 10 годишнина от сватбата си, а на следващия – щеше да черпи за рожден ден, реши да си направи подарък, като подари на читателите новата си книга с умозрения и фрагменти „Господарят на гледката“.

Освен като поетеса с 8 издадени стихосбирки, Виолета Христова е добре позната на старозагорската публика и като журналист, и като човек на словото, и като изявен общественик.

През м. ноември 2017 г. излезе деветата й книга „Господарят на гледката“. Тя е дело на Литературен кръг „Смисъл“. Редактор е проф. Грета Дерменджиева, а графичното оформление е на дъщеря й Ина Христова, която е илюстратор в Барселона.

„Тази книга ми е различна в жанрово отношение. Тя не съдържа стихове. Нарекох текстовете умозрения и фрагменти, за да ги определя за себе си най-вече, сподели Виолета. – Умозрения, защото в някакъв смисъл тези есенца, текстчета, откъси, миниатюри са плод на девет години, време през което, надявам се, съм достигнала някаква степен на зрелост. Усещам ги като парчета, откъснати от мене, от моята същност, от моите битки и победки“.

За „Господарят на гледката“ говори Жани Станкова – поетеса и журналистка. „Когато държах тази книга в ръцете си, имах усещането, че държа Библия. Явно усещането не е само мое, защото и друга жена, когато си купуваше книгата каза :“Това е Евангелие от Виолета“, сподели Жанета. – Това е също книга пътеводител, книга смисъл, книга утеха, книга радост, книга смирение…Това е книга, която можеш да носиш в джоба си, която можеш да отгръщаш, да прочиташ по една или няколко страници и това да бъде твоя вътрешен душ – пречистваш, озаряващ и направляващ. Това е друга книга. Не я пипайте, ако не обичате нюансите. Не я пипайте, ако сте свикнали само със своите обувки и никога през живота си не сте обували други, не ваши. Ако не познавате друг път, освен познатия, ако не сте се смалявали, ако възприемате думите само като бойно изкуство. Ако не умеете да забравяте. Това е друга книга“.

Според Жани, книгата на Виолета Христова е майсторска работа.  Това потвърди и поетът Румен Денев, и още десетина от присъстващите, които освен възхитата си, зададоха и своите въпроси. На някои от тях авторката отговори изчерпателно. На други – с текстове от книгата си. Например на питането за непрестанната битка между „вътрешния“ й човек с „външния“ облечен в биологичния скафандър Христова отговори така: (стр. 101)

Вътрешният ми човек

ме хвана „в крачка“.

Твърди и основателно,

че това, което ще напиша сега,

е само неукротим глад за внимание.

Как да му противореча?

Външният ми човек става

все по-видим в хитрините си.

„Господарка-та на гледката“ прочете доста текстове от книгата си. За мене изключителното постижение е „Големите и малките“:

Големите и малките

Понякога големите са родени след малките.

Малките смятат, че всичко започва,

когато се родят.

Големите знаят, че още са малки.

Малките винаги се правят на големи.

Големите си играят на свят.

Малките си играят със света.

Малките се обиждат.

Големите обичат.

Малките се надвикват с другите.

Големите викат в себе си.

Малките могат всичко.

Големите понякога не могат

да си връзват обувките.

Малките имат Гъливер.

Големите имат Малкия принц.

Големите теглят корабите на малките.

Малките връзват ръцете на големите

с тънки конци.

Малките понякога остаряват.

Големите, дори когато остареят, са деца.

Големите и малките всъщност са братя.

Дълго време Виолета раздава автографи, а с тях и обичта си към онези, които имат сетива за красотата, истината и любовта.

Очаквайте  скоро интервю с Виолета Христова.

Прекрасната „Среща с автограф“ е дело на Библиотека „Родина“ и Къща-музей „Гео Милев“ с чудесното домакинство на Радио Стара Загора.

Следващата „Среща с автограф“ Библиотека „Родина“ и Издателство „Факел“ организират на 5 февруари 2018 г. от 17:30 ч., отново в арт салона на Радио Стара Загора, с  писателката Неда Антонова. Тя ще представи новия си роман, посветен на Васил Левски „Любовта и смъртта на Първия след Бога“.

Росица Ранчева