Малковерейци канят на общоселски празник с голяма веселба

„От 2000 година, на 1 февруари, навръх Трифон Зарезан  старозагорското село Малка Верея празнува своя празник“. Това съобщи за dolap.bg кметът Дончо Брайков. „Оттогава до сега сме избирали 14 човека за цар Трифон. Трима от тях са имали по два мандата.  Като местни хора това са професорите Иван Станков и Светлин Танчев, които освен царе, по два мандата са били и ректори на Тракийския университет. Проф. Станков беше два мандата народен представител, а проф. Танчев четири години беше градоначалник на Стара Загора. Третият сериозен мъж, който царува две години беше инж. Александър Палешутски, който е директор на голямото предприятие „Средна гора“ .

Сега царската корона е на главата на строителния предприемач Ангел Бабанов. Неговият син Боян също е носил царската корона.

Според кмета Дончо Брайков сценарият е вече добре известен, както на всичкото малковерейско население – близо 400 човека на постоянен адрес и над 600 – с временен, така и на многобройните гости от града и околните населени места.

Още към 9:30 ч. в центъра на селото сегашният цар Трифон ще нареди няколко маси с дребни и едри мезета, няколко бъчонки с хубаво вино, отделно менчета, украсени с бръшлян и здравец – пак пълни с друг вид вино, хлябове, сладки и още каквото Господ е дал.

В 10:00 ч. пазареният оркестър ще засвири, ще се заредят наздравици, ще се хапне и пийне от всички гости на Ангел Бабанов и накрая разбира се, ще се завърти няколко ката хоро.

В 11:00 ч. отец Илия ще отслужи водосвет за здраве и за берекет. След това всички се отправят към лозовия масив за зарязване на лозите по салтанати, известни от памти века.

В Малка Верея са останали малко, около 300 дка лозя, но гроздето от тях е несравнимо по вкус, а виното… Такова вино пият само малковерейци и боговете на Олимп.

После… После в ресторанта Ангел Бабанов трябва да си удържи на дадената при избора му миналата година дума – 20 бакъра вино, 200 метра наденици, 100 кг свински пържоли, още толкова кюфтета и кебапчета и… оркестърът да свири.

До вчерашна дата двама са били мераклиите за царската корона, но по думите на Брайков, мъжете като понаправят главите, започват наддаването и който даде най-много, нему на главата се слага короната.

„Всички хора веселяци, които държат на яко пиене, да се чувстват поканени“, каза кметът!

Наздраве и честит празник!

Росица Ранчева