Зарязаха лозята в Малка Верея

По стара традиция  днес празнуваха Трифон Зарезан в старозагорското село Малка Верея.  На празника се събират много местни и гости на селото, за да отдадат почит на Свети мъченик Трифон-светецът лозар, считан за покровител на Малка Верея.

„От дълги години тачим Деня на Свети Трифон, а от 2000 г. насам официално той се превърна и в празник на селото“, разказа кметът Дончо Брайков. Идеята е на видни старозагорци, които живеят тук. Досега са избирали 14 пъти Цар Трифон, а  трима от царете са били избирани по два пъти.

Да споделят празника с жителите на Малка Верея дойдоха зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, областният управител Гергана Микова и зам.-областният  Петя Чакърова.

„За трета поредна година идвам на  празника. Днес отново ще зарежем лозята, желая Ви здраве и берекет да има много грозде по лозята и много вино в бъчвите“, пожела Красимира Чахова.

Все още действащият Цар Трифон 2017 бизнесменът Ангел Бабанов, който е символичен домакин на тържеството,  по традиция подреди трапеза на центъра в селото. Той покани гостите да опитат от хубавите бели и червени вина и от вкусните мезета. Самодейки от местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1921“ му  поднесоха  традиционните царско печено пиле и специална питка.

Прозвуча фолклорен поздрав от певческа група „Тракийка“. Изви се и кръшно българско хоро.

След това гостите на празника и Цар Трифон 2107 се отправиха към двора на кметството, където Красимира Чахова и кметът Дончо Брайков зарязаха асмата. „Много грозде да узрее в Малка Верея, за да са пълни буретата, да е весело в душите, да има обич и разбирателство“, пожелаха местните лозари.

Пред лозовия масив в края на селото отец Илия Тенев извърши празничен водосвет. Той пожела много здраве и берекет, и припомни, че е започнал строеж на храм „Св. Мчк. Трифон“ в Малка Верея, за който са нужни още средства.

Ритуално зарязване в „Малковерейските лозя“ извършиха Красимира Чахова, Таньо Брайков, Иван Бабанов и Дончо Брайков. Всеки заряза по три лозови пръчки и обилно ги поля с червено вино, наричайки за берекет. След това в масива влязоха стари лозари и гости, които също защракаха с ножиците.

Празникът продължи с дегустация на млади червени и бели вина и награждаване на най-добрите, както и с избиране на нов Цар Трифон. Според  критериите за „тежката царска корона“ цар може да стане мъж, който е свързан със селото, да има поне една лоза в двора си и да обича виното. Може да носи короната до две последователни години. Царският съвет избира само този, който наддаде най-много бакъри с вино и мезета. Той полага и специална клетва.

Росица Въльовска, Община Стара Загора