Старозагорски художници сложиха началото на изложби, посветени на Българското председателство на Съвета на ЕС

На 16 януари 2018 г., в галерия „Средец“ на Министерство на културата, беше открита изложбата „Европейски градове в творби на български художници“, съобщават от пресцентъра на МК. Това е първата изложба в галерията за тази година, която е и част от културния календар на Българското председателство на Съвета на Европейски съюз.

Експозицията представи проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествената галерия в Стара Загора.  Изложбата маркира обширната тема за интереса и мястото на сюжети от европейски градове в изкуството на българските художници през последното столетие. В нея  са представени  50 живописни творби, рисунки и графики, в които всеки от авторите е запечатал своето усещане за специфичната атмосфера, с която един или друг град го е вдъхновил.

Нейният облик се оформя от произведения на творци като Никола Танев, Марио Жеков, Иван Пенков, Дечко Узунов, Бенчо Обрешков, Вера Недкова, Ненко Балкански, Константин Трингов, Найден Петков, Любен Зидаров, Вълко Гайдаров, Ненко Токмакчиев, Андрей Даниел и други.

Творбите  са предоставени от фондовете на галериите в Стара Загора и Казанлък.

Изложбата може да бъде видяна до 3 февруари 2018 г.

Росица Ранчева

Снимки: Анета Карландер