Музей на патрона си открива Основно училище „Кирил Христов“ Стара Загора

„Един от акцентите в тазгодишния празника на нашето училище – 22 март – първа пролет, е откриване на постоянна музейна експозиция, посветена на патрона ни Кирил Христов“. Това каза за dolаp.bg директорът Господин Балъкчиев. „В момента реновираме залата, обзавеждаме я с необходимата модерна мултимедийна  техника, витражи за експонатите и пр. Тя се намира до кабинетите по история и по география , на коридора превърнат в художествена галерия.

През годините сме организирали десетки прояви, посветени на патрона ни – големия поет и преводач, роден в Стара Загора, които подробно сме документирали. Разполагаме с плакати, програми и покани за тържествата, посветени на Кирил Христов, с богат снимков материал в това число и от посрещането му в Стара Загора за честване на неговата 45-годишнина и даване на името му на нашето училище,  с факсимилета от вестници и списания, посветени на темата.

Преди години, по сценарий на д-р Румяна Лечева, се създаде документалният филм „Певец на своя живот“- един задълбочен художествен разказ за многоликия живот и богатото творчество на поета. Разполагаме с четири филма-презентации на наши ученици, посветени на патрона ни.  Имаме документален филм „Портрети на Кирил Христов“ . Освен това притежаваме 5 реплики на негови портрети. Сред най-ценните експонати е оригинална посмъртна маска на Кирил Христов. Тя е подарък от големия български режисьор Вили Цанков на Стара Загора в лицето на тогавашния кмет д-р Евгений Желев. Градоначалникът пък дари тази маска на училището, което единствено в България носи името на този забележителен творец и родолюбец“.

Към експонатите има ценни копия от документи, както за Кирил Христов, така и за историята на едно от най-старите старозагорски училища, придобити от Националната библиотека, Старозагорския държавен архив, от родственици на Христов и др. Сред тях са и дарения, направени от внучката му Невена Христова. Очаква се тя да подари на ново създавания музей  библиотеката и голям портрет на Христов.

Празникът на училището се чества цяла седмица. По традиция откриването му става с празник на цветята. В продължение на седем дни фоайето на първия етаж е препълнено със саксийни цветя, донесени от малките ученици. Във всички класове се провеждат различни инициативи, посветени на пролетта и на патрона. Организират се различни концертни и спортни прояви, рецитали, изложби,  посещения на театрални и оперни постановки,гостувания на именити личности, състезания между представителни отбори на ОУ „Кирил Христов“ и приятелски училища от Кърджали и Бургас и др.

Росица Ранчева