Научна конференция в Чирпан – Историографията е длъжник на Яворов

Чирпан, 14 януари/Румяна Лечева, БТА/

Изследователи от цялата страна се събраха на национална научна конференция на тема „140 години от рождението на Яворов”, която се откри в Чирпан.

„Кой ще назове честта  и кой позора”, попита в приветственото си слово проф. Димитрина Нанева, преподавател във Философския факултет в Софийския университет, единственият жив наследник на поета.

Има много противоречия в биографиите на Яворов, които трябва да бъдат разказани и осмислени от професионалните историци, заяви в академичното си слово проф. Михаил Неделчев. Той очерта четирите звездни мига от живота на поета – революционер през 1912 г. по време на Балканската война  – словото в църквата на Банско при освещаването на знамената, кмет на Гоце Делчев, воевода на четата, завладяла преди българската армия град Кавала и прощаването с костите на Гоце Делчев в село Баница.  И призова към разкриването на автентични  свидетелства.

Общо 37 доклада ще бъдат представени по време на конференцията, която се провежда на всеки пет години. Сред авторите на доклади са учени от университети в София, Благоевград, Велико Търново и Шумен.