12 януари е Татянинден

На 12 януари православната ни църква почита света мъченица Татяна Римска. Тя е една от малкото светии, които са почитани и от католическата, и от православната църква.
Татяна  произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим. Дълго преди тя да се роди, цялото му  семейство приело християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса – човек, който служел на ближните, по свое вътрешно задължение. Затова можем да кажем, че Татяна е обединявала Словото Божие с конкретните действия на всеки християнин, който го следва.
След смъртта на Хелогабал( 203 – 212 ), изключително свиреп към християните римски император, на трона застанал братовчед му Александър Север ( 205- 238 ). Той бил безразличен към религиите и имал различни идоли в дома си, между които дори и християнски. Гоненията спрели и се възцарило спокойствие в Рим.

Императорът не бил убеден последовател на Христовата вяра и в двореца си държал статуи на Христос, Аполон, Авраам и Орфей. Без да гледа на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, императорът наредил да бъде заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва.

Девойката не само отказала да стори това, но по нейната молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.

След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Уморен от нейната несломимост, безмилостният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й, без да я нарани по никакъв начин.

Следвайки езическите си практики, мъчителите на Татяна й отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството й. Накрая, около 225 г. н.е., Татяна и баща й били обезглавени.

Св. мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита точно за руско. С указ на Императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянинден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти. Всяка година руският патриарх отслужва в нейна почест литургия в храма на най- реномираното учебно заведение в Русия, който носи и нейното име.
Трудно е да се обясни защо именно тя е патрон на студентите. Може би заради праведния си живот на млад човек, към който именно буйната младеж трябва да се стреми, но е факт, че традицията е много силна и до днес.
Имен ден днес честват Татяна, Таня, Танка и Таньо.

Вероятно небесната покровителка, освен името си, ги е дарила и с много от своите качества: физическа и духовна красота, честност, борбеност, постоянство, усмихнатост и най-различни таланти.

dolap.bg честити красивия празник на председателя на Общинския съвет Стара Загора Таньо Брайков, на поета и почетен гражданин на Стара Загора Таньо Клисуров, на лъчезарната Татяна Калчева – зам.директор на Кукления театър, Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление на образованието, художничката Татяна Полихронова,  драматурга на Старозагорската опера Таня Матева, на журналистката със златните ръце Татяна Иванова, на талисмана на Старозагорската опера Татяна Станчева, Таня Бакалова – от общинския отдел „Култура“, д-р Таня Перчемлиева от РЗИ, доц. Таня Танева – главен секретар на Тракийски университет и пр. знайни и незнайни именици. На всички – да е здраво името!

Росица Ранчева