Вицепрезидентът Илияна Йотова ще запали огъня на Яворовата поезия в Чирпан

„На 13 януари 2018 г. от 17:30 ч. пред паметника на гениалния поет Пейо Яворов в родния му Чирпан, огъня на Яворовата поезия ще бъде запален от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова“. Това съобщи на брифинг на 9 януари в Стара Загора зам.-кметът на Община Чирпан Блага Димитрова. Половин час преди това, пред бюст-паметника на поета в родния му дом, в присъствието на кметове и депутати, поети и гости на града Едвард Милитонян, председател на Съюза на писателите на Армения, ще спази отколешната традиция и ще запали огъня на поезията.

Яворовите дни се провеждат  винаги от 13 до 15 януари. Откриването им става на рождения ден на поета – 13 януари (1 януари стар стил). Тази година те са посветени на две събития: 140 години от рождението на Яворов и половин вековното им провеждане. През 1967 г.  по предложение на дългогодишния уредник на Къща музей „П. К. Яворов“ Димитър Данаилов „заверата“ Гено Колев и поета Павел Матев вземат решение за провеждане на Яворови дни. От 14 януари 1968 г. та до днес, те се организират и провеждат с преклонение и любов към огнения певец на арменците. Значимостта им се превръща в център на Културния календар на Чирпан, общината и страната. Организатори са Община Чирпан, Съюз на българските писатели, Национален литературен музей, Славянска академия, Къща музей „Пейо К. Яворов“ – Чирпан и Фондация „Яворов“.

След церемонията по откриване на Яворовите януарски дни в парка, в 18:00 ч. в ДНА   започва тържествената Яворова вечер. Слово за великия поет и революционер  ще произнесе доц. Пламен Дойнов, заместник-председател на Сдружението на писателите в България. Следва традиционен рецитал по стихове на Яворов и връчване на Националната Яворова литературна награда. Сред носителите й са Павел Матев, Христо Фотев, Валери Станков, Иван Динков, проф. Михаил Неделчев, Иван Теофилов (Иван Свежин), Калин Донков и др.

Както вече dolap.bg информира тази година 10-ата Национална Яворова литературна награда ще стане притежание на поета Иван Цанев. Той е номиниран от Сдружението на българските писатели и е избран единодушно от петчленно жури с председател доц. Пламен Дойнов и членове проф. Димитър Михайлов, Виолета Христова, Катя Зографова и Атанас Капралов. През 2001 г. Иван Цанев става носител на наградата на Фондация „Яворов“.

Автор и изпълнител на проекта  е художникът Владимир Кондарев.

Първата Яворова вечер ще завърши с концерт на Неврокопския танцов ансамбъл на Николина Чакърдъкова.

На 14 януари  (неделя) от 10:00 ч.  е началото на  Национална научна конференция на тема „140 години от рождението на Пейо Крачолов Яворов“. Във форума ще участват 37 учени и творци.  Сред тях са професорите Димитър Михайлов и Михаил Неделчев, Атанас Капралов и др.

В 16:30 ч. проф. Димитър Михайлов ще  представи книгата „Пейо Яворов – поет и богоборец“ на Иван Мешеков. В 18:00 ч. е премиерата на сборника „Аз не живея, аз горя“ с Яворова поезия в превод на руски, полски, сръбски и арменски език. Тя ще бъде презентирана от Елка Няголова – България, акад. Ристо Василевски – Сърбия, Людмила Снитенко – Русия, Алекси Врубел – Великобритания, Едвард Милитонян и  Ануш Варданян – Армения, Валери Пощеров и др. Според уредника на Къща музей „Яворов“ Тодор Иванов изданието надгражда сборника „А можеха, Родино мила“. Сега в него участват 25 преводачи от 14 страни. Книгата е дело на Славянска академия и Фондация „П. К. Яворов“. Премиерата й ще бъде на 12 януари т.г. от 18:00 ч. в Български културен център, София, ул. „Веслец“ No 13.

На 15 януари 2018 г. от 15:00 ч. в експозиционната зала на Къща музей „Яворов“ е премиерата на кинолентата „Яворов – разкази от вчера и днес“ на доброволци към Българския младежки червен кръст при СУ „Яворов“ – Чирпан. Герой на филма е и юристът Филип Горов. Той е внук на личния охранител на Яворов – Ташко Горов. Филип подарява на Къща-музей „Яворов“ пищова на прадядо си марка „Черногорец“. Веднага след това ще се отчете Националният младежки конкурс „И ти си в мене, ти, Родино моя“. В изложбена зала „Георги Данчов-Зографина“ от 17:00 ч. ще се отчете Националният конкурс за рисунка „Недорисуван свят“ в памет на Василия Стоилова. Ще бъде открита и изложба с творби на наградени автори. В 18:00 ч. е началото на постановката „Крадецът на праскови“ по Емилиян Станев, която ще представи  Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора.

„Още приживе до 1914 г. Яворов е издаден на три езика – сръбски, немски и руски, обясни за dolap.bg Тодор Иванов. – За съжаление, ние си мислим, че Яворов е много популярен в света. Когато миналата година бяхме на представянето стихосбирката му „А можехме, Родино свидна“ преведена на 9 езика в Българското посолство в Русия, а после и в библиотека „Боголюбов“, присъстваха някои от най-големите съвременни  руски поети и  писатели. Стана ясно, че Яворов е почти неизвестен. И затова нашите  обединени усилия със Славянска академия  са  точно в тази посока. Защото книгата „Аз не живея, аз горя!“, чиято премиера ще бъде в София, Чирпан и Пловдив ще има своите премиери и в Москва през м. май и в Ереван. Целта ни е световният поет П. К. Яворов да бъде популяризиран и издаван. Защото, ако не се ангажират преводачи от различни страни, ние само ще говорим, че Яворов е популярен. А как става популяризирането, с познаване на съответния автор.  Това сега е задачата на Фондация „Яворов“ и ние методично и последователно работим в тази посока. Във франкофонския свят с помощта на „Ренесанс Франсе“ и проф. Оливие Базам, издадохме два тома. В тях има негови преводи и биографията му, историята на Музея на Яворов и на Чирпан. Надявам се, новото издание  да бъде представено в Полша, Хърватска, Сърбия, Македония и пр.“

Росица Ранчева