„Голям, колкото малка ябълка“ е първата премиера за 2018 г. на ДТ „Гео Милев“

На 18 януари 2018 г. (четвъртък) в камерната зала на Драматичен театър „Гео Милев“ ще се състои първата за 2018 г. премиера. Това е пиесата на Петър Анастасов „Голям, колкото малка ябълка“.  Постановката е дело на дългогодишния артист и режисьор Борис Дюлгеров. Дебют като сценограф и автор на костюмите прави старозагорският живописец Димо Генов. Ролите изпълняват актьорите  Христофор Недков и Весела Петрова.

„Като произведение „Голям, колкото малка ябълка“ се появи през 1983 г. и предизвика интереса на много театри, сподели за dolap.bg Борис Дюлгеров. – Освен това ме свързва дълголетно приятелство с нежния поет и драматург Петър Анастасов. От това приятелство беше провокирано и намерението ми да се опитам да сътворя представлението „Голям, колкото малка ябълка“.

В заглавието е скрита неприятна диагноза. Но тя не е поводът за събитията, които се развиват в спектакъла. Сюжетът разказва за среща между младо момиче и талантлив писател, в която са отразени събитията и негативите на прехода на времето, в което живеем с всички отрицателни страни, които се отразяват върху тяхната човешка природа. Пиесата е и протест в името на доброто, на вярата, на надеждата“.

Според режисьора по-голям от ябълката е човекът. „Човекът е повече птица, по-малко червей“ – казва единият от героите.

В постановката са разгърнати проблемите, които и днес вълнуват съвременните хора.  Това е остра реакция на света, който ни заобикалят, на морала, на взаимоотношенията при които господства парата. „Голям колкото малка ябълка“ е бунт срещу цинизма и бруталността в човешките отношения. Но присъства и оптимизъм, че животът продължава и трябва всеки да отстоява позициите си в живота:нравствени, човешки, граждански.

Като „недопята крилата песен за болката, надеждата и любовта“ Борис Дюлгеров определи предстоящата премиера. И още „като топла, сърдечна, човешка изповед“ . А посланието е, че колкото и да е трудно, човек трябва да бъде човек.

Георги Дюлгеров е роден в Белица на 7 март 1939 г. През 1953 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Кръстьо Мирски. В същата година дебютира на сцената на Драматичен театър Димитровград в ролята на Попчето от „Хъшове“на Иван Вазов. Работи последователно в театрите на Стара Загора, Бургас, Велико Търново и Търговище, където години наред е й директор.

В творческата си биография Борис Дюлгеров има множество роли, по-значимите от които  са: Антонио – „Светът е малък“ от Иван Радоев;  Иван Александър – „Към пропаст“ от Иван Вазов;  Чиновникът – „Сако от велур“ от Станислав Стратиев;  Патриархът – „Процесът срещу богомилите“ и Сократ – „Последна нощ на Сократ“ от Стефан Цанев;  Джордж Крафт – „Професията на госпожа Уорън“ от Джордж Бърнард Шоу и др.

През м. септември 2017 г. Дюлгеров постави във Великотърновския театър мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“, който се играе с изключителен успех.

„Старозагорският театър винаги е бил в сърцето ми. Това е театърът на моята младост, на моите реализирани мечти, на режисьорските ми опити, сподели г-н Дюлгеров. – Благодаря на ръководството на Драматичен театър „Гео Милев“, че ми гласува доверие да реализирам този много интересен проект. Щастлив съм, че се срещам за творческа работа с двамата много талантливи актьори – Христофор Недков и Весела Петрова. На възрастта, на която се намирам, работата ми с младите хора ме възроди и подмлади. Очаквам с нетърпение публиката да хареса нашия общ труд“.

Росица Ранчева