Стара Загора почете 170 рожден ден на великия Христо Ботев

Навръх Богоявление, в подстъпите на Аязмото, Стара Загора почете 170-годишнината от рождението на великия български поет, публицист и революционер Христо Ботев. Слово произнесе Делян Иванов – секретар на Община Стара Загора.

„Събрали сме се днес на това сакрално място, за да се поклоним пред живота и делото на един от най-големите поети и революционери на България! Пред делото на един млад живот, пренесъл се в жертва в името на Отечеството! – каза Делян Иванов. – Той си е отишъл от този свят само на 28 години, но е оставил много след себе си на идните поколения. Краткият му, но смислен живот е пример за достойно изживян път на герой, чиито принципи  трябва да съхраним и да прилагаме днес. Той ни учи да сме единни. Да милеем за родината си!  Да милеем за Стара Загора! Да осъзнаваме, че когато работим за кауза, тя ще бъде реалност, за да ни има нас, Стара Загора и България. Дълбок поклон пред паметта му! Нека докажем, че сме достойни негови наследници“.

Като встъпление към тържеството Едислав Емилов и Мария Георгиева от Детска театрална школа при Център за подкрепа на личностното развитие изпълниха баладата „Хаджи Димитър“.

Водещата на събитието, актрисата Елена Азалова прочете есе, в което между другото се казва:

„Преди 170 години българският народ роди един неповторим дух, който вълнува сърцата и умовете ни със своята възвишена любов и искряща омраза, сила и дързост, родолюбие и безрезервна отдаденост на каузата за свободна България. Думата е човешкият знак, а поетът е този, който я изстрелва във времето. Въоръжен с изящната българска реч, Христо Ботев запали с творчеството си клада, върху която с възторг и преклонение пред род и родина, положиха младия си живот поетът и неговите другари“. Христо Ботев превърна в трибуна неповторимата красота на творчеството си, а величавият подвиг на човешката си саможертва остави като завет на поколения българи, за които съдбата на България определя и осмисля делата им. Много творци е родил българският народ. Но един от най-искрящите сред тях е Христо Ботев, превърнал прекрасната си личност в непробиваема сплав от ярък талант, неподправено родолюбие и възвишен стремеж към общочовешки идеали. Христо Ботев е онзи връх в националната ни историческа памет, от който навеки ще кънти заветът му към поколенията: “Ние живеем в свободна земя и никой не може да ни запрети да изпълним дълга си към своето Отечество! Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество“.

Сред присъстващите на събитието бяха народните представители Радостин Танев и Георги Гьоков, председателят на Общинския съвет Стара Загора Таньо Брайков, областният управител Гергана Микова, генерал Кузмов – командир на Старозагорския гарнизон, общински съветници, представители на партийни, младежки и неправителствени организации, ученици и граждани.

В церемонията по провеждане на празника участваха представителна рота на Втора тунджанска бригада и Военният духов оркестър.

Пред бюст паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър венци на признателност бяха положени от името на Община Стара Загора и Старозагорски военен гарнизон, Общински съвет Стара Загора, Областен управител на област Стара Загора, СУ „Христо Ботев“ и VІ ОУ „Св. Никола“. Много граждани оставиха своето цвете с благодарност и признателност.

Росица Ранчева