Новогодишна наздравица за многобройната си публика вдигна Старозагорската опера

На 31 декември 2017 г., няколко часа преди настъпването на Новата 2018 г., цялата трупа на Старозагорската опера  – оркестър, хор, балет, солисти и технически персонал, поднесе на публиката, изпълнила партера и балкона, прекрасна, усмихната Новогодишна наздравица. Към успешния тандем на режисьора Славчо Николов и изключителния млад диригент Димитър Косев, сега своите творчески фантазии прибавиха и балетмайсторките Силвия Томова и Веса Тонова.

Стилната сценография, разположението на оркестъра, художественото осветление и озвучаването, дори цветните програми, поставени в естетски папчици, допълваха усещането за предстоящото празнично събитие. И то се случи!

Концертмайсторът Паулина Захариева изведе на сцената оркестрантите, които имаха основателното самочувствие на перфектен отбор, в който всички „играчи“ са главни действащи лица.

С вълнуващи слова маестро Косев благодари на публиката, която заедно със състава на операта присъства в храма на музиката, за да изпратят заедно една добра година и да си пожелаят още по-добра 2018.

Първото парче, изпълнено като че ли от прочутата Виенска филхармония, беше „На хубавия син Дунав“ от Йохан Щраус. Кордебалетът и солистите Анелия Димитрова и Фиорди Лоха представиха „Валс на цветята“ и „Адажио“ от „Лешникотрошачката“ на П. И. Чайковски. Гласовитият „кадифен“ баритон Николай Добрев събра овациите с „Каватина на Фигаро“ от „Севилският бръснар“ на Росини. Последваха дуетът на Хана и Данило от оперетата на Франц Лехар „Веселата вдовица“ в изпълнение на Емилия Иванова и Калуди Калудов; арията на паж Орсино от „Лукреция Борджия“ на Гаетано Доницети в интерпретацията на мецосопраното Петя Петрова и ария на куклата Олимпия от „Хофманови разкази“ на Жак Офенбах  блестящо изиграна и изпята от Емилия Иванова.

Удоволствието продължи да нараства с Неаполитанската канцонета на Луиджи Денца в изпълнение на Милко Михайлов; „Бохемска песен“ от второ действие на „Кармен“ от Бизе, която изпя (като мецосопрано) Офелия Христова и „украсена“ с прекрасния балет; комичния дует на две котки от Росини поднесен с много настроение и хумор от Анна Дитри и Петя Петрова.

Освен с оркестъра и балета, Старозагорската опера се слави и с най-добрия хоров състав с хормайстор Младен Станев. Винаги в блестяща форма и този път хористите бяха възхитителни в „Наздравицата“ от „Селска чест“ на Маскани със солист Калуди Калудов, и в „Дон, дон, дон…“ от „Палячи“ на Руджиеро Леонкавало, и в „Сиси – душата на императрицата“ от Роланд Баумнгартнер  със солистки Емилия Иванова и Емилия Джурова, и на финала в „Турандот“ от Пучини.

Публиката се взриви от възхита от високото завладяващо майсторство на солистите на балета Херука Суга и Томоки Ишиго в „Па де дьо“ от „Пламъците на Париж“ от Борис Асафиев.

За глътка въздух, в програмата прозвуча „Пицикато полка“ от Щраус в изпълнение на оркестъра, а след „пианата“ Анна Дитри от „Перикола“ на Жак Офенбах и още едно оркестрово изпълнение „Пролетни гласове“ пак на Щраус.

С много настроение и не по-зле от балерините, четирима балетисти – Франческо Бориело, Салваторе Лаудани, Ивелин Христакиев и Фиорди Лоха, облечени в пачки, изтанцуваха шаржово Танца на малките лебеди от „Лебедово езеро“ на Чайковски.

Прелюдията към финала беше „Наздравица“ от „Крокфер“ на Жак Офенбах  изпълнена  от Милко Михайлов, Петя Петрова, Николай Добрев, от  Анна Дитри, Калуди Калудов и техния двегодишен син Калоян.

Финалът на Новогодишната музикална наздравица беше многозначително послание на Старозагорската опера към публиката й, поднесено по възможно най-добрия начин от оркестъра, хора и блестящата оперна дива Елена Баръмова: „Padre augusto conosco il nome dello straniero!” от „Турандот“ на Джакомо Пучини – Химнът на любовта. Любовта, която винаги побеждава! Любовта, без която животът е невъзможен! Любовта, която сближава хората и ги прави по-добри! От друга страна, това последно  изпълнение за 2017 г. на трупата е и мост към афиша за 2018 г., когато на 29 март ще се състои грандиозната постановка на „Турандот“, реализирана от двата културни института – Операта и Кукления театър.

Последваха дълги аплаузи, възторжени възгласи и кошница цветя от Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан, който не само присъства, но и участва в живота на операта.

Празникът продължи във фоайето с изискан кетъринг и марково вино от приятелска фирма.

Какво по-хубаво от това, близо 600 човека – публика и 200 артисти, заедно на едри глътки да пият духовна наслада, радост и обич!

Честита, светла, мирна, усмихната и пребогата на добри дела да бъде Новата 2018 г.!

Росица Ранчева