Хроника на математическите вълнения през 2017

ГОРДОСТТА НИ!

Тя има своите измерения. Ето с какво:
ЯНУАРИ– проведохме зимния кръг на „Математика без граници“ с 16 000 участници;
ФЕВРУАРИ – за първи път в България проведохме финал на „Формула на единството” на Санкт Петербургския университет
Излъчихме победителите на клуб „Математически таланти”; Проведохме втория кръг на националното състезание „Моята Родина”.
МАРТ– проведохме пролетния кръг на „Математика без граници”
АПРИЛ – за четвърти път проведохме Сингапурската олимпиада, а в края на месеца и финала на националното състезание „Моята Родина”
ЮНИ – организирахме за 4-ти път финала на „Математика без граници” с 1200 участници, на ръба на критичния максимум брой участници
ЮЛИ – организирахме участието на България на финала на Сингапурската олимпиада в Сингапур
АВГУСТ – организирахме участието на български ученици на Азия оупън в столицата на Малайзия Куала Лумпур и на JIMO – турнирът на шампионите в столицата на Камбоджа Пном Пен
ОКТОМВРИ – проведохме есенния кръг на „Математика без граници”
НОЕМВРИ – почти 2000 деца участваха в първия кръг на „Моята Родина”; организирахме участието на отбор от Пловдив в 8 световен отборен шампионат в столицата на Китай Пекин
ДЕКЕМВРИ – България направи успешен дебют на Тайландската международна олимпиада – TIMO

ПРИЗНАНИЕТО!
Децата, които спечелиха медали на състезанията организирани от асоциацията „Образование без граници“ бяха поздравени от кметове на общини и областни управители.
Най-поучителен бе случаят в Стара Загора, където кметът Живко Тодоров награди шестимата старозагорци с медали от SIMOC и Азия оупън, областният управител Гергана Микова също награди медалистите, а Негововисоко преосвещенство Старозагорският митрополит Киприян благослови талантливите деца на Стара Загора на специална среща в митрополитския дом.
ГОРЧИЛКАТА
Имаше я и по време на финала в Несебър, и по време на подготовката на българското участие в на много места по света. Тя идваше от различни посоки и носеше и непросветеност, и невъзпитаност, и неразбиране. „Тежко и горко, който полива пустинята” си повтаряхме за успокоение при всека среща с агресивната арогантност.

ОПТИМИЗМЪТ
И през 2018 година ще имаме предизвикателствата на TIMO, MWB, SIMOC, SASMO, AIMO, JIMO и WMTC.
Деца от България ще летят до Санкт Петербург, Банкок, Сингапур, Пекин и Пном Пен и ще носят слава на Родината ни, развявайки българския флаг като победители.
И всичко останало ще бледнее пред емоцията от българския триумф.

Любомир Любенов