Прелестна баклава за новогодишната трапеза – уникална рецепта!
През октомври 2015 г. в читалището на град Чирпан беше представена част от колекцията редки и ценни книги от фонда на библиотеката. Представи я Борис. Справи се отлично, свършил огромна работа! Но заедно с работата имаше и момент на много сладко (в буквалния смисъл) удоволствие. Неговата майка ни почерпи с баклава, направена по стара семейна рецепта, оставена от Мария Хаджипетрова. В края на 19. и началото на 20. век Мария от Казанлък се омъжва в Чирпан. После баклавата е приготвяна дълги години в семейството на Стефан Хаджипетров и Янка Кацарова-Хаджипетрова. По-вкусна баклава не съм яла! И ето рецептата, за вашата новогодишна трапеза. Предоставена лично от Златина Хаджипетрова-Делирадева.
Продукти: 1 кг кори за баница; 1,400 кг орехи с черупките или 700-800 грама почистени; 660 грама масло; 140 грама чиста свинска мас (по желание). За сиропа: 1,400 кг захар; 950 мл вода; ½ чаена лъжичка лимонтузу. Приготвяне: Счукайте орехите на средно ситно. Наредете половината от корите една по една в голяма квадратна или правоъгълна тава. Разстелете орехите отгоре, като изравните с лъжица. Наредете останалите кори отгоре. Рязане: Разрежете баклавата по двата диагонала на тавата, придържайки горните кори с ръка, за да не се разпилеят. За всеки от образувалите се триъгълници – следвайте приложената нарисувана схема. Заливане с мазнина: Залейте равномерно с разтопеното масло и свинска мас (маста прави корите по-крехки). Може и само с масло. Печене: Затоплете предварително фурната до 200 градуса. Запечете баклавата на 200 градуса 15 минути, след което допечете на 150 градуса още час и половина. Извадете баклавата от фурната и оставете да изстине напълно (най-добре до следващия ден). Сиропиране: Сложете водата и захарта да заврат. Бъркайте докато захарта се стопи. След завиране прибавете лимонтузуто и оставете сместа да поври 4-5 минути. Залейте студената баклава равномерно с горещия сироп (ако не е изстинала добре, корите ще се разкашкат!). Завийте с фолио. Оставете сиропа да попие в продължение на 48 часа (ако прибързате да си вземете парченце, мястото на извадените парчета ще се запълни с неусвоен сироп!). Предупредете останалите членове на семейството да проявят търпение!
Опита, преписа и представи – Снежана Маринова
П.П. Може да ви се стори, че продуктите са повечко, не спестявайте!, за да е вкусно, трябва да е много!