Зам.-кметът Иванка Сотирова пред dolap.bg: ”Над 2000 са проявите в областта на културата в Община Стара Загора“

Госпожо Сотирова, каква 2017 г. изпращаме в областта на културата в Община Стара Загора?

За отминаващата 2017 г. в областта на културата със сигурност проведените прояви са над 2000. Нямаше нито ден без събитие, а понякога бяха над 10-15. Така наречените „малки събития“ не отчитаме, въпреки че за всяка проява има публика.

Според мен събитието на 2017 г. беше честването на 140 години от боевете край Стара Загора. На мащабния спектакъл от звук и светлина „Молитва за Стара Загора“, който се проведе на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ присъстваха над 30 000 души. Искам да отбележа и съпътстващите го събития: Тематичният концерт на Античния форум „Августа Траяна“ под диригентството на Негово високо преосвещенство старозагорския митрополит Киприан, преди това тържествената военна проверка със заря, веществено-документалната изложба в Регионалния исторически музей, поклонението и панихидата в костницата „19 юлий 1877“, конференцията по този повод и т.н.

Всеизвестен факт е, че всички официални празници и годишнини се честват подобаващо. Искам да припомня и уникалното молитвено шествие на 300-метровия  национален трибагреник под девиза „За Свободата… Да развеем българското знаме“. То тръгва от Общината, минава през целия град и стига „Бранителите на Стара Загора“ . В третото му издание отново се включиха десетки хиляди наши съграждани – цели семейства, деца, ученици, мъже, жени, старци, специално за случая пристигнали от селата, от областта и страната родолюбци, за да се докоснат до знамето – светиня… Това е невероятен вълнуващ изблик на родолюбие, на уважение и почит към на паметта на дедите ни…

Какво друго важно се случи през годината?

За мен е голям успех творческото общение на трите ни културни института за сценично изкуство – Операта, Драматичния театър и Кукления театър. Преди дни беше премиерата на новата постановка на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, който също показва високо качество на продукцията си. Съставът се разшири и обогати. С представената програма  трупата ще участва на предстоящия Национален преглед на фолклорните ансамбли в Пазарджик. Имаме много добро попадение с ръководителя Христо Иванов.

Другият голям културен институт – Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ежедневно е натоварен с безброй събития. Няма ден, няма свободно време, в което да се впишат нови прояви. Това е институт, който ние не винаги съобщаваме като водещ, но осигурява домакинство за по-малко форматните събития в града  – чествания, четения, представяне на книги и автори, концерти, изложби и пр., които винаги се провеждат с вещина. Съвсем равнопоставена е и дейността на Библиотека „Родина“. В „Нощта на изкуствата“ се организираха изключително интересни прояви. През ваканциите Детският отдел развива изключителна образователна, възпитателна и развлекателна дейност. На „Среща с автограф“ тази година гостуваха поредица от най-добрите и четени български автори.

Много се съживи културно-масовата дейност на Къща-музей „Гео Милев“, която е ориентирана предимно към млади таланти.

Няма месец, в който в Художествената ни галерия да не се откриват нови изложби, да не се организират инициативи, някои от които са уникални. Съвсем наскоро например беше представено плакатното изкуство, което също намери своята публика.

Провеждането на традиционните „Нощ на изкуствата“ и „Нощ на музеите“ показват колко много публиката има потребност от това, което й се предлага.

Кои други „паметни“ събития обогатиха Културния календар на Общината?

За мен най-голямото чудо, което се случи, е създадената от Силвия Томова и директора Огнян Драганов балетна трупа при Старозагорската опера. Не само това! За по-малко от една година се състояха блестящи премиери на „Лебедово езеро“ и на още няколко постановки, които по мнението на специалисти по нищо не отстъпват на останалите водещи балетни състави в страната.  Специална благодарност изказвам  на директора на операта и на неговия екип за чудесния афиш и организация при провеждането на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Освен това, респектиращо е участието на операта и балета в националните фестивали във Велико Търново, в Правец, в София, откриването на допълнителни сцени, турнетата и пр. За мене беше уникално и представлението на операта „Кармен“ от Жорж Бизе  на Стадион „Берое“ с участието на световната оперна прима и Почетен гражданин на Стара Загора Веселина Кацарова.

През последните години Драматичен театър „Гео Милев“ бележи голям ръст. Попълнението на трупата с нови млади и талантливи актьори дава възможност за интересни постановки, които събират много публика. Моите сведения са също за максимални посещения при гостуванията на театъра в страната. Кукленият  ни театър е емблема за Стара Загора и за България. Малко в повече ми идват постановките за възрастни. Трябва да се търси баланс.

Каква, според Вас, е културната дейност в малките населени места?

Читалищната дейност по селата, съвместно с кметовете и кметските наместници, с много малко изключения е на високо ниво. Навсякъде се оформиха физиономични празници: на пелина в Змейово, на райската ябълка в Хрищени, на ориза в Християново, на хляба в Преславен, на сватбите в Дълбоки, на рибата в Калояновец, Еньовден на Старозагорските минерални бани и др. На баните провеждаме и най-голямото годишно фолклорно събитие Националния събор на тракийското фолклорно богатство „Богородична стъпка“. Впечатленията са, че празникът събира много участници – над 4000 изпълнители. Но големия зрителски интерес се привлича от нестинарите, независимо че всяка година играта върху жаравата става на едно и също място, както и много силен концерт с участието на голямо и любимо име на изпълнител. Едната година беше Васил Михайлов, другата – Валя Балканска… Имаме идея за предстоящото издание, дано да успеем.

Госпожо Сотирова, нашият електронен вестник dolap.bg провежда допитване с многобройните си читатели за най-предпочитано културно събитие през 2017 г. Кое е Вашето предпочитание?

На първо място поставям „Молитвата за Стара Загора“ и веднага след това създаването на балетната трупа при операта и спектакъла „Лебедово езеро“. Много висока оценка заслужава и Международният театрален студентски фестивал „Данаил Чирпански“, както и „Сцена 99“ – младежката театрална студия при НЧ „Родина“.

Кои са акцентите в областта на културата за 2018 г.?

С началника на отдел „Култура“ Диана Атанасова изработихме за 2017 г. Каталог с основните културни събития. Селектирахме 220 от над 2000 уточнени прояви. Този формат ще запазим и за 2018 г.  Философията ни е, че всяко физиономично събитие трябва да запазва своя формат, но да се надгражда всяка следваща година, за да не губи интерес. Акцентите за Новата година ще бъдат: Честване на 140 години от Освобождението на България от турско робство; Европейската година на културното наследство; Българското председателство на Съвета на Европа.

За 140-годишнината от Освобождението, пак в края на м. юли  надграждащото ще бъде универсален спектакъл „Моление“.  Той ще се изпълни на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, но ще бъде транслиран на няколко големи екрана включително и в града. Режисьор ще бъде директорът на операта Огнян Драганов, отново с участието на митрополит Киприан, както и на всички старозагорски институти за сценично изкуство. Знае се, че цветовете на Националното знаме на  България  за заимствани от знамето на Старозагорското въстание през 1875 г. По този повод имаме намерение, в навечерието на 3 март да направим конференция с участието на именити историци – Андрей Пантев, Пламен Митев и др. Възложили сме на Регионалния исторически музей,  Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Художествената галерия  да извършат задълбочена изследователска работа за издирване на всички знаменити личности на Стара Загора, които са допринесли за развитието й. Идеята е да издадем анотиран каталог с имената им.

На 3-ти март, Националния празник на Република България, ще се състои четвъртото общоградско шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме“. На Ансамбъл „Загоре“ сме предали текстове на песни, които не са много познати, да бъдат разучени и с тях да завърши церемонията по пренасянето на трибагреника.

Община Стара Загора, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и АРИР кандидатствахме  пред Националното сдружение на общините за финансиране на един малък проект. Той касае провеждане на кампания  по малките селища в общината и в областта „Пътуващ автобус“, който да рекламира Председателството на България. Ученици доброволци ще провеждат срещи и ще запознават живеещите в селата с идеите на председателството. Този проект е одобрен.

Настояваме в Стара Загора да направим среща на тема „Млада Европа – Европа на младите“  с различни младежки формации от европейските страни. В един панел от два дни ще обсъдим участието на младите хора и отношението им към културно-историческото наследство на България. От 2017 г. Международният младежки център в Стара Загора единствен в България притежава знак за качество. Той има контакти с останалите 9 младежки европейски центрове с такъв знак. Успоредно с това сме разговаряли с българските евродепутати, които да адресират поканата ни към различни младежки формации за участие.   Настояваме събитието да се проведе в навечерието на 9 май.

За Европейската година на културното наследство сме осигурили присъствието на популярни личности. Една от тях е Веселина Кацарова, която през м. юли 2018 г. ще проведе майсторски клас с млади оперни изпълнители. През месеците август и септември Стара Загора ще стане домакин на Международен майсторски клас за оперни диригенти. Предстои и международен балетен семинар.

Отново ще се проведат утвърдените събития: Фестивал на европейското кино „Златната липа“ от 2 до 7 юни; Джазовият фестивал 8-10 юни; Фестивал на оперното и балетното изкуство – ноември-декември. Очаква се до 5 октомври площадното пространство и ларгото да бъдат ремонтирани напълно и с голям спектакъл да стане тържественото откриване на новите придобивки.

Госпожо Сотирова, ще се извърши ли реновирането на Дома на културата (Синдикалния дом), обзавеждането и пренасянето на Музей „Литературна Стара Загора“ на новото място на ул. „Димитър Наумов“, на сградата  за талантливи деца – дарение от Мария Жекова – сестра на проф. Петър Жеков, на Лилиевата къща?

Това са големите и много важни обекти, които трябва да приключим през предстоящата година, но всичко зависи от финансовото осигуряване. Надяваме се да получим одобрение от Програма „Красива България“ за реновиране на Лилиевата къща. Кметът настоява да започнат строително-ремонтните дейности на сградата на проф. Петър Жеков, тъй като там има поставен срок за изпълнение от дарителя, който изтича в края на 2018 г.  На всяка цена „Литературна Стара Загора“ трябва да се настани в новия си дом. Днес очаквам оферти за обзавеждането. Обявен е конкурс за усвояване на пространството около музея. Шестограмите, които заемат половината от пространството на уличното платно трябва да се премахнат. Във връзка с преобразяване на  ларгото имаме обявен конкурс. Пред Универсалния магазин ще има водно огледало. За реализиране на проекта, трябва да се изберат девет емблематични имена на старозагорски поети и писатели с най-ярките им стихове, фраза или строфа. Ще направим и обществено обсъждане на предложенията.

Чакаме да се отворят нови програми, за да се търси възможност за европейско финансиране по новите оси за Зоопарка, Стария театър и Летния театър.  Изключително необходимо е час по-скоро да започне и да завърши обновяването на Дома на културата. Дай Боже, всичко това да се случи през следващата година.

Какви са Вашите послания по повод коледните и новогодишните празници?

Пожелавам на старозагорци да бъдат по-смирени. Гледайки се в огледалото да виждат себе си като личности, които допринасят за развитието на Стара Загора. Да оценяват обстоятелството, че живеят в прекрасна културно-образователна и инфраструктурно добре осигурена среда. Дай Боже, в следващите години да се развие и индустриалната зона на града, която да направи възможно връщането на още повече млади хора тук.

Хубави празници и преди всичко здраве на всички!

Росица Ранчева