Майстори на четката отново разказват митове и легенди в Стара Загора

На 22 декември 2017 г.  в западната зала на Художествена галерия – Стара Загора беше открита изложба на наградените автори в Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ 2016”.

Експозицията включва общо 35 живописни творби на Валентин Дончевски, носител на наградата на Община Стара Загора,  на Росен Тончев – награда на Общински съвет Стара Загора; на Валентина Лапчева  с награда на Художествената галерия – Стара Загора; Веселин Симеонов – с награда на фирма „Градус“, на Марин Маринов (1942-2017) с награда на областния управител на област Стара Загора; на най-млад автор 24-годишния Любен Малчев; Веско Велев – с награда на болница “Тракия Парк“ и Светлана Косева – с награда на фирма „В и К“ – Стара Загора.

Голямата награда на журито на последното квадринале, в което с 220 платна участваха 160 художници от 10 държави, не бе присъдена.

„С тази изложба всички наши приятели правят своеобразен реверанс към публиката на Стара Загора и отправят своите предколедни благопожелания за добри бъдни дни, каза при откриване на експозицията директорът на галерията проф. д-р Марин Добрев. – Това е изложба, която надявам се всеки почитател на изобразителното изкуство очакваше с интерес, защото при биеналето на всеки от нас беше любопитно в каква посока се развиват мислите и пристрастията на отличените творци. Основната част от произведенията, показани тук  и сега,  са създадени през настоящата година,  а някои от картините са правени специално за тази изложба. Онова, което прави впечатление от експозицията е нейното разнообразие, нещо което още на квадриналето отбелязахме и по отношение на теми, стилове и жанрове. Тогава си позволихме да кажем, че квадриналето е съществена част от мозайката на съвременната живопис. Сега отново можем да преповторим същата констатация, коментира проф. Добрев“.

В изложбата има произведения от хиперреализма или така наречения през последните години „фотореализъм“ до пълната абстракция, от платна, които носят в себе си алегоричен характер до такива, които с метафорите си поставят многоточието във възприемане на изкуството от всеки от нас. В изложбата всеки посетител ще намери различни свои усещания за онова, което го вълнува. Категоричен факт е обаче, че духът на митовете и легендите продължават в тази изложба.

„Пожелавам весели празници и щастливи дни край коледната елха, каза при церемонията при откриване на изложбата Валентин Дончевски. – Това творческо кредо избрах преди много години, от преживяването ми с хора, които вече не са между нас. Тогава си поставих за цел да направя българската черга достояние на света. Тези тъкани ме провокираха да се замисля  върху цялата доброта и послания, които носят. Сигурен съм, че това са космически послания. Българин значи светещ човек, човек, който е добър и дава светлина. По принцип, българското население е дошло от Изток, за да занесе на Запад тази светлина. Искам да пожелая всеки ден да бъде Коледа и повече време да запазим обич в душите си! От нас зависи всеки ден да бъде Коледа!“

„В Галерията на Стара Загора се чувствам комфортно, а това не се чувства навсякъде, каза Веско Велев. – В това малко пространство, събрани толкова различни автори, с различно мислене и излъчване, има толкова много положителна енергия. Имам усещането, че се намирам в европейски музей“.

Началникът на отдел „Култура“ в Община Стара Загора Диана Атанасова поздрави участниците в изложбата и им благодари за отзивчивостта им да направят красив коледен подарък на старозагорци, които имат особени предпочитания към изобразителното изкуство и специално към дейността на Художествената галерия.

„От името на целия екип на Художествена галерия – Стара Загора желая от сърце на всички  весели празници, каза проф. Марин Добрев. – Много ми се иска светлината, която струи от тази експозиция, да прехвърли мост към Новата 2018 г. Желая на всички здраве и честит живот!“

Изложбата ще бъде отворена до 22 януари 2018 г.

Още в началото на януари 2018 г. галерията на Стара Загора ще гостува на галерия „Средец“ на Министерство на културата, във връзка с председателството на Европейски съюз на  България. Темата е „Европейските градове в творчеството на българските художници“.

Предстояща е голяма юбилейна изложба на Марио Жеков по повод 120 години от рождението му.  Следват  заключителната изложба на Алианс България, изложба на проф. Валентин Старчев и пр.

Росица Ранчева