Коледна изложба  – базар вдигнаха старозагорски художници

В навечерието на светлите Рождественски и новогодишни празници в култовата зала „Байер“ старозагорски художници вдигнаха традиционната 25-а Коледна изложба – базар. 39 автори показват 93 творби – живопис, графика, скулптура и приложно изкуство.

„Решили сме предпразнично да сложим по-ниски цени, започвайки от 60 лв. и стигайки до 560 лв., уточни за dolap.bg доц. Злати Златев, председател на Представителството на старозагорските художници. – Има и един млад автор, който харчи работите си на 30 лв. Т.е. предлагаме нашето изкуство според възможностите за всеки джоб“.

Изложбата е пъстра и от видове и от жанрове изкуства. Има прекрасни пейзажи, натюрморти, опити за портрети, керамика, оригинални скулптури. Прекрасно е, че има съвършено нови имена на млади художници. Има и автори в по-зряла възраст, които се престрашават и за първи път предлагат на показ творчеството си като Теменужка Черкезова и Иваничка Иванова.

Павел Михов е утвърдено име. Участвал е в Балканското квадринале „Митовете и легендите на моя народ“. Според Злати Златев „той не е от крещящо активните, но прави завидно хубави неща“.  Непознат автор е Теменужка Димова, но много интересна е „Родопска приказка“. Пейзажистът Господин Чакалов е възпитаник на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дълго време  поддържа собствена галерия в Несебър. От време на време се появява и в Стара Загора.

Ново име е Искра Георгиева, която излага своите вълнения чрез пастела. Традиционно силно се представят Милен Иванов, Росица Попчева, Валентин Дончевски с интересните си  апликации, които са заемки от българското фолклорно богатство.

Скулпторът Наско Настев за първи път показва оригинален „Грифон“ с масло. До него са разположени керамичните прелести на Таня Шивачева.  Красиви акценти са миниатюрите на Точко Токов – рисунка, офорт, акватинта и литография.

Злати Златев традиционно впечатлява с  едно голямо еротично платно и две по-малки носталгични картини за отминалата младост и незабравимото родно място.

През последните една-две години доайенът на старозагорската група Никола Москов разкрива чрез картините си бодър дух, оптимизъм и одухотвореност. През това лято той  участва в пленера „Дружба“ и също създаде запомнящи се платна.

„Мария Петкова е дама, която много упорито търси нови стилове и техника, произнесе се Злати Златев. – Поздравявам я за тези три работи!“

Публиката се задържа пред платната на Иван Арабаджиев и приятелката му Ирина Колева, на Татяна Полихронова и Дамян Баев , който ни среща с далечно „Мароко“.

Според Златев Слави Славов все повече се налага като най-добрия старозагорски акварелист.

Тошо Стефанов атакува космически теми. Пламен Кирилов за първи път излага акварели, които са  елегантни и романтични послания.

Ново име е Пламен Иванов. В началото на 2017 г. той прави самостоятелна изложба в Туристическото дружество „Сърнена гора“ и спечели много почитатели.

Скулпторът Красимир Младенов, който взе наградата на Есенния салон, показва реплика на Тракийското съкровище. Добромир Венков е също ново име. Негови са дървена пластика и изящна стъклена композиция.

Лично моят фаворит е Светлин Стоев, както с двете си картини, в които неизменно присъстват неговите любими каракачански кучета, така и с оригиналната кавалетна пластика.

Изложбата ще бъде отворена до 12 януари 2018 г.

На 19 януари ще бъде открита традиционната младежка изложба.

Росица Ранчева