Старозагорският митрополит Киприан дирижира Коледен концерт в Стара Загора

Ден преди Бъдни вечер, на 23 декември 2017 г., на сцената на операта, Старозагорският митрополит Киприан дирижира голям Коледен концерт с участието на солисти, хористи и камерен оркестър на Държавна опера – Стара Загора, Смесен хор „Родина“ с диригент Емил Минев и Смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев.

Програмата започна с „Тропар за Рождество Христово“ по музика на С. А. Дегтяев. Последваха „Тебе поем“ от Добри Христов и „Panis Angelicus” от Цезар Франк със солистка Пролет Пенчева. Удивително е диригентското майсторство на митрополит Киприан! В него са вплетени не само чувствителна музикалност, но и предана духовност, които чрез изпълнителите се предават и на публиката. Тези три песнопения бяха искрена молитва към Господ Бог за вяра, надежда и любов, за благоволение между човеците и на земята мир. Песните „Sanctus” по музика на Габриел Форе и „Ave, Maria” по музика на Джулио Качини дирижира Емил Минев.

За първи път в Стара Загора беше изпълнена Миса Криола (Misa Criolla) от Ариел Рамирес с части: Kyrie , Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei. Камерният оркестър беше представен от пиано, куха китара, виолончело, флейта и ударни инструменти. Винаги на високо ниво и сега, солистките на операта Елена Баръмова и Маргарита Карагьозова подпомогнаха максимално митрополита, за да се разкрие красотата на една миса, която разчупва канона на такъв вид музика, прави я по-достъпна за непредубедения слушател, по-радостна и жизнеутвръждаваща.

„Миса Криола“ е самобитна творба-меса, но не по латинския канон. Пее се на испански. Лично Рамирес е поискал специално разрешение от висшите църковни сановници в Аржентина, за да вплете латиноамерикански ритми и мотиви.

В исторически план, малко след Втория Ватикански събор вече е разрешено използването на местен език в католическите църкви.

The Washington Post пише: “Misa Criolla“ е „считана за зашеметяващо художествено постижение, комбинирайки  испански текст с местни инструменти и ритми.“ Това довежда до небивали  продажби  на албумите, в милионен тираж по целия свят. Тази Меса е за мъж или жена солисти, хор и традиционни инструменти. Основава се на фолклорни жанрове: като chacarera, carnavalito и Estilo Pampeano, с характерни за Андите влияния и инструменти.

Концертът завърши с две популярни парчета: “Тиха нощ, свята нощ“ от Франц Грубер и „Джингъл белс“ от Джеймс Лорд Пиърпонт.

Публиката с благодарност и признателност дълго аплодира участниците в Коледния концерт, едно красиво и вълнуващо  встъпление към светлото Рождество Христово.

Росица Ранчева