Нашите думи за Бъдни вечер – от екипа на Долап.бг

Скъпи приятели,

Часове преди Бъдни вечер… Всички са се прибрали по домовете си. Самолетите са пристигнали и от стерилните им зали, от жп гари и автогари всеки се е завърнал в своя дом. Където е мама, тате, семейството, огнището, елхата, ароматите на Бъдни вечер, изобилието на Коледа. Където го очакват любимите хора.

Бъдни вечер е вечер на завръщането и обединението. Всички заедно! Такава силна енергия има България в този момент. Когато децата й са у дома. Завърнали са се от близо и далеч. Минали са по пътищата на света. Говорили са езиците му. Носели са надеждите му. На света.

А сега говорят на езика на рода, на езика на кръвта, на пръста, на земята и небето, на Черното море, на Балкана… Макар и за няколко дни. Донесли са от надеждите за света и надежда за нас, за Родината.

Усещате ли, колко силна става енергията на България в тези няколко дни?! Заслушайте се! Замълчете! Усетете! Във въздуха е. Невидимата сила на Родината.

Каквото и място да си изберем да живеем под света, Родината все ще ни вика и събира при себе си. Колкото и да сме недоволни от нея – ние, останалите тук. Или заминалите – там. Родината са родителите, роднините, радостта от детството. Можеш ли да им се сърдиш или да ги отречеш?! Можеш да й се сърдиш за определени неща, но генерално и изобщо – не бива. Прощаваш й. (Почти) всичко й прощаваш. Без Родина човек е безроден.

А и всъщност е най-добре да живее живота си без осъждане и отрицание – към нищо и никого. Родината не е длъжна към никого от нас. Също като родителите. Родината е началото, а продължението сме ние. От нас си зависи всичко по-нататък по пътищата на живота. Да, точно по тези пътища, които все ни водят обратно към Нея. И да, всичко зависи точно от нас самите.

Нека на Бъдни вечер си кажем най-хубавите думи, пазени в сърцата. Да сме весели и задружни, да сме благодарни. Трапезата на Бъдни вечер е за да изречем Благодарността на глас – за малкото, което е толкова голямо! За постната питка, за печената тиква, за варения боб, за ошава, за орехите, за лука, за ябълките…Простата храна, която е толкова велика! Колкото хляба и двете риби, с които Христос е нахранил хиляди.

Бъдни вечер е и за да поканим още веднъж през годината починалите си роднини на трапезата. Да знаят, че сме заедно, само че в различни измерения и светове. Но сме заедно. Щом един човек е в мислите ни, той е в сърцето ни, той е жив в спомените ни, а спомените са част от живия живот.

Нека на Бъдни вечер си пожелаем здраве, от сърце! Здраве за нас, за близките ни, за всички, които ще са в болниците, за тези, които са на легло, за тези, които са отчаяни да го търсят. Да сме здрави и със здрав дух и да следваме пътищата към него – чрез книгите, музиката, изкуството… А пък ако го разбираме като здрав дух чрез спорт и телесни изпитания – нека да е и така. Само да носи радост и удовлетворение! Да е здрав духът, да е силен, просторен, красив!

Да имаме очи за красивото, за светлото, за това, което ни вдъхновява. Да ценим и обичаме хората. Защото всеки е със смисъл на този свят. Всеки е неповторим.

Желаем ви светла, топла и сбъдната Бъдни вечер! И весела, буйна, пивка, вкусна, добра Коледа!

С благодарност, че сте наши читатели и приятели!

Екипът на dolap.bg – Уляна Кьосева, Росица Ранчева, Снежана Маринова