Вкусни идеи за коледната трапеза на Роси Ранчева

Предястие „Фантазия“ Продукти: 250 гр. зеленчукови макарони; 250 гр. бяло месо на сварено пиле  (аз сварявам 2 пилешки фенера); 1 кутийка трапезна майонеза;  4-5 кисели краставички; 2 глави лук или праз; 150 гр. сладка царевичка;  150 гр. сварен грах; 1 лимон. Приготвяне: В подсолена вода сварявам макароните, след което ги обливам със студена вода. Прибавям към тях останалите продукти, като лукът, краставичките и половината лимон са нарязани на ситничко. Обърквам всичко добре и доовкусявам със сол, ако е необходимо и сока на останалата половинка от лимона. Добре е предястието да се направи преди консумация, за да си поеме от аромата на продуктите.

Свинско с кисело зеле Продукти: 1 средно голяма глава кисело зеле; около 300-400 г свинско месо, шарено; при възможност около 150 г бекон за вкус; 1-2 лъж. червен пипер; 2-3 лъж. олио (дори е за предпочитане мас); дафинов лист 2-3 листа; черен пипер на зърна 5-8 зърна. Приготвяне: Зелето се нарязва на дребно. Месото също. В тенджера се загрява мазнината и месото се кавърдисва с бъркане за около 5 минути. Добавя се зелето. Захлупва се да ври на слаб огън около 40-50 минути. Поставя се в тава, добавят се подправките и се запича в силна фурна за около 10-15 минути.
Свинско l йенска тенджера Продукти: свински пържоли (около килограм); голяма глава лук; две парченца сурова наденица; 250 г пресни печурки (аз използвам различни видове гъби, които съм събрала в гората). Приготвяне: Пържолите се начукват и се запечатват (изпържват се в в тиган без мазнина, за да им се запази сокът). Отделно се задушават едновременно с малко олио лукът, гъбите и наденицата. След това в йенска тенджера се редят ред пържоли, върху тях лукът, гъбите и наденицата и така докато свършат продуктите. Поръсва се с чер пипер. Най-накрая се налива 1 кафяна чашка вода. Пече се във фурна за около половин час.

Друсан кебап (любимо ядене на гостите ми) Продукти: Около 1 кг шарено свинско месо; ½ кг букет от гъби; 2 големи глави лук; ½ кг малки главички лук; 2-3 глави чесън; 3-4 моркова; 100 мл олио; 200 мл вино; чер пипер – млян и на зърна; бахар;, дафинов лист. Приготовление: Запечатвам нарязаното на хапки месо. Прибавям олиото и 1 каф. ч. топла водичка, нарязаните гъби, лукът – нарязан на шайби, морковите на колелца, обелените малките главички лук и скилидките чесън и останалите подправки. Оставям всичко това да  заври 10 мин. Наливам виното, разбърквам добре, опитвам на сол и оставям на бавен огън да къкри, докато остане яденето на собствен сос до готовност. Ако му трябва още малко да се сготви – долейте малко водичка. За предпочитане е при ядене да се „полива“ с червено вино.
Традиционният десерт е баклава!
Наздраве и благи манджи!

Росица Ранчева