Старозагорският митрополит Киприан  пожелава мир, здраве и  благоденствие на българския народ

На 22 декември 2017 г.,  в митрополитския дом, пред журналистическата гилдия,  Негово високо преосвещенство старозагорският митрополит Киприан отправи вълнуващо емоционално Рождественско послание към епархиотите си:

„Боголюбиви чеда на Старозагорската епархийска църква, Рождество Христово е! Празник на началото. Празник на спасение на човешкия род. Празник на надеждата.

Предсказаният от древните пророци Спасител се явява на света. В смирение се ражда Божият Син, за да донесе на земята мир и в душите ни благоволение. Спасителят дойде, за да извърши великото си дело от любов към хората.

Наистина голям празник е! Велик духовен празник! Дали го разбираме? Дали можем да видим в сърцата си Пресветата Дева, която днес ражда Свръхестествения, както се казва в църковните песнопения?  Дали съзираме смирения Йосиф в пещерата и влизащите в нея мъдреци, копнеещи за благочестие и святост?  Ангелите, пеещи „Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение“? Дали и тях можем да покажем в душите си? Ако това го няма, какъв ще е празникът ни?

Вярно е, че ежедневието ни е забързано, но ще намерим време да минем през МОЛ-а. Ще потърсим подаръци – безспорно нашите близки ги заслужават. Някъде има и промоции и затова ще бъдем информирани. Всичко това ще видим с очите си, както и трапезата и ястията, за които ще се погрижим. Та нали постът вече свършва…?

А очите на сърцето? Те какво ще видят?

„Бог е любов!“ – казва Свети Йоан Богослов, давайки най-краткото определение за този, който ни е създал. Нека да осъзнаем, че истинската любов не е чувство. Тя е вяра и надежда. С тази надежда Бог ни е дал свободна воля и ни е извикал за живот чрез нашите родители. Всеки от нас е Божия надежда и се очаква от нас с делата си да я сдобием и да я сбъднем. Бог ни помага всячески това да се случи, каза архиереят.

Рождество Христово е! Нека скътаме в шепите си топлината на празника и като огънче от орехова шума той да заискри. Тази топлина ни е безкрайно нужна, защото и занапред покрай нас ще минават дни и хора – наши братя и сестри, които очакват от нас да им помагаме, прощаваме и да утешаваме.

В Рождественската нощ се помолихме на Бога да ни даде сили  да се отдалечим от егоизма си, да видим другите и да се научим да ги милваме с думи, помисли и любов. Така ще бъдем малка частица от това голямо чудо – безкрайната Божия милост и любов към нас. Тази любов, която роди и Рождество Христово.

Нека топлината на сърцата ни да се разгаря с радостта от идване на Спасителя по плът. Нека милостта и добросърдечието ни огреят като Витлеемска звезда! Нека пътят на нашия живот да премине през пътя на удовлетворението от изпълнен християнски дълг към Бога, към семейството, към обществото. Защото, който носи топлина и обич, независимо от страданията на днешния ден, той ще намери утеха и спокойствие при родения Бого-Младенец. Той винаги носи утеха за всички, които го потърсят и които го намират.

Нека рождението на нашия Спасител -Господ Иисус Христос да ни донесе мир, здраве, спасение и всяко благоденствие на обичния ни православен български народ, на христолюбивото ни войнство, мъдрост и успех на управляващите, спокойствие в нашето Отечество!

За много и благодатни години, обични в родения Христос, братя и сестри!“ – завърши посланието си митрополит Киприан.

Той с готовност отговори на поставени въпроси:

Дядо владика, какво е бъдещето на бившия ресторант на върха на Аязмото, построен върху килията на митрополит Методий?

Идеята е да се направи музей на старозагорските митрополити. Православната ни  християнска младеж да се качи горе, да има и две монахини, които да обгрижват сградата и да работят с православните младежи. От наша страна е направено искане до Общинския съвет на Стара Загора, но то все още не е обсъждано. Молим се Богу горещо молбата ни  да бъде изпълнена.

Каква е възможността през 2018 г. да се освети новият храм „Свети Игнатий Старозагорски“?

Има някои конструктивни неща, които трябва да се променят. Има и стенописи, които трябва да се коригират. Има доста довършителни работи, но се надяваме да успеем.

Какви основни инициативи се предвиждат през 2018 г.?

Първата инициатива, възложена на Културно-просветния ни отдел е да бъде издадена книга за блажено починалия Старозагорски митрополит Климент.

Чакаме потвърждение от страна на Руската православна църква и на Светия синод на Българската православна църква за евентуалното посещение на московския и на цяла Руския патриарх Кирил на територията на Старозагорска епархия – на Храм-паметника „Шипка“ и на връх „Шипка“ по случай 140 годишнината от Освобождението на България. Това ще стане на 3 март 2018 г. заедно с българския патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква.  В очакване сме на протокола и одобрението на Московската патриаршия. Руският патриарх е приел поканата за посещение в Република България. С надежда сме да го посрещнем.

Послучай 180 годишнината на митрополит Методий подготвяме филм. Отец Йордан Карагеоргиев е ангажиран с това дело.

Предстои обнародване на историята на старозагорската епархия по материали на дългогодишния секретар на митрополията Недьо Александров.

През 2018 г. ще се отбележат и 20 години от кончината на блажено починалия Старозагорски митрополит Панкратий.

Ваше високо преосвещенство, за многобройните читатели на dolap.bg  ще бъде любопитно да узнаят какво се случи през първата година от интронизацията Ви за Старозагорски митрополит, която се навърши преди няколко дни?

Не ми дава Господ да се хваля, но съм благодарен на всички институции, които ме приеха с много обич, топлина и доверие. Те изключително много ми помагат в моето архиерейско служение. Благодаря на администрацията на Старозагорската света Митрополия, на Епархийския съвет, на миряните, на свещениците, на всички, които са ангажирани в Старозагорска епархия и с делото на Старозагорската епархийска църква.  С Божия помощ и взаимни усилия постигнахме много неща, които доста ни радват, удовлетворяват ни и ни дават сили за по-нататъшно развитие, както  в културно-просветно отношение, така в църковно и литургическо богослужение, в музикално дори отношение. Радвам се, че имаме възможност все повече да общуваме с хората по начин, който ни вдъхновява и ни вдъхва сили.

С какво ще запомните първата си година като митрополит?

Най- важното е, че през моето първо светителстване в Старозагорската епархийска катедра дойде Негово светейшество българският патриарх Неофит, заедно с членовете на Светия синод, по повод 50 години от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий. Това е незабравимо за Старозагорската епархийска църква честване, тъй като за първи път български патриарх дойде на територията на нашата епархия за което съм изключително благодарен на светейшия патриарх.

Какво още, освен основните прояви, за които говорихте, предстои да се свърши в Старозагорска църковна околия?

Митрополията вече е отворена за посещения на всички желаещи да ползват библиотеката, да получат съветите на духовниците и служителите ни. По-непосредствена е връзката между архиерея с различните институции, ето и с вас – журналистите. С взаимни усилия можем да пребъдваме и да благопреуспяваме в развитие. Осветихме някои храмове. Предстои и други храмове да бъдат завършени. Основната ни цел е завършването на „Св. Игнатий Старозагорски“ и неговото откриване. Горещо моля Богу това да стане в 20-та годишнина от блажената кончина на Старозагорският митрополит Панкратий, която ще отбележим през 2018 г.

Един съвсем личен въпрос. Коя е Вашата паметна  първа Коледа, Вашето първо Рождество Христово?

Моето първо Рождество Христово, което ще помня цял живот е при отец Петко Мотев в Казанлък , когато бях певец при него. Изпитах огромна радост, че трябва да присъствам на Коледната служба. Бях на 11-12 години. Бях щастлив от всичко това и най-вече, че бях с моя любим учител Петко Мотев.

Какво ще пожелаете за светлите Рождественски празници на читателите на dolap.bg?

Нека да е благословена Коледа! Пожелавам пълнота на Рождественска радост в мир, спокойствие,  добролюбие и в обичност. И нека Младенецът Христос ни донесе мир и спасение на душите на всички!

Росица Ранчева