Нова година в моето детство – от Уляна Кьосева

В детството ми вкъщи чакахме Дядо Мраз. Нямаше писма с желания, винаги е било пълна изненада какво ще ни донесе – на мен и брат ми. Особено ясно помня един от неочакваните подаръци. Той беше рано сутринта под елхата – бархетна оранжева пижамка с бели котарачета. Красота! Мекичка, топличка… Благодарното ми сърчице бе и разнежено. Как е успял Дядо Мраз пък такава хубава пижамка да ми донесе! Мисля че бях малка, някъде към 5-6 годишна. Тогава.

Имаше зими с дебел сняг в Кърджали. Една година мъжете ставаха в ранни зори да направят тунели в снега, за да стигнем до кварталното училище. Часовете започваха в 7:30, посред нощ. Момчетата правеха снежни топки и ни замеряха преди да влезем.

Една значителна част от къщата се „украсяваше“ със суджуци, които ние с брат ми трябваше да „мерданим“ – да „точим“ един вид със стъклени бутилки. Бяхме много старателни. Печеният на тиган върху печка с дърва суджук беше голямото лакомство на празниците.

И домашната руска салата, разбира се. И цитрусовите плодове, за които хората се редяха на дълги опашки пред така наречения „Показен магазин“ – градския „Плод и зеленчук“. Опашките се виеха с часове, докато бананите и портокалите свършат. Приблизително на домакинство се падаше по кило и от двете. Колкото – толкова. И само по Нова година! Майка ми, като най-смела и самоотвержена, се редеше на опашката, за да ни зарадва с лакомствата цитрусови. Веднъж опашката ще да е била доста яростна, защото мама се върна без копчета на палтото – такова дърпане и бутане ще е било!

Едно от най-хубавите неща, които могат да се случат на едно дете и в делниците и в празниците е да има баба у дома. Истинска баба – да не ходи на работа, да готви манджички, да посреща и изпраща домочадието. Такава точно баба си имах и аз и всички празници са ми свързани с нея. Огромна тенджера, в която пука пуканки. Чаят от липа в ранни зори. Попарата със сирене, преди да тръгна на училище. Вкусната тархана с късчета хляб вътре. Домашна тракийска баница с две точени кори, по средата варен ориз с яйца и сирене – баницата се пече върху печката с дърва и се обръща на дървен кръг да се запече и от двете страни.

Празници с баба, брат, мама и тате! Какво по-хубаво за едно дете! И Дядо Мраз, който винаги прави изненади!

Честити, светли, семейни и уютни празници от мен!

Уляна Кьосева