Директорката и две учителки станаха главни действащи лица в Коледния празник на ДГ „Светулка“ Стара Загора

 

Чудна „Коледна приказка“, измислена и изиграна от директорката на Детска градина No 7 „Светулка“ Деляна Караиванова, госпожите Красимира Арнаудова и Дочка Тодорова, с участието на всичките над 340 сладурчета в четирите групи и техните учители се състоя на 21 декември 2017 г. в салона на заведението.  На декорите, изрисувани от същата г-жа Тодорова, могат да завидят и професионалните сценографи. Да не пропусна да кажа, че дори от най-най-малките подробности, от ефектните костюми на абсолютно на всички деца, осветление, озвучаване, репертоар и пр. присъстваше висока естетика, отношение, култура, внимание, грижовност и мярка в мярката.

Най-напред спокойно и поредно се настаниха малчуганите от първите  групи. Те изпълниха ролите на джуджетата, като че ли извадени от книжките – мънички, с червени качулчици, червени палтенца и ботушки.  Е, имаше едно юначе, на което му беше мъчно, кой знае за какво, но госпожата така нежно го гушка и му обеща най-големия подарък, само да има малко търпение.

До джуджетата се наредиха децата от вторите групи – „звънчетата“. Същински еленчета с кафеникави костюмчета и рогца, бяха малчуганите от третите групи. Най-големите – момчета и момичета имаха два номера. Половината  от тях в бели премени бяха балерини и балетисти, а другата половина – коледари и момички облечени в автентични тракийски носии.

Представлението започна след като всички изпяха прекрасно популярна коледна песен. Не зная колко и кои са „музикалните“, но от много време за първи път чувам толкова вярно пеене, като истински професионалисти.

Спектакълът започна. В очакване на подготовката за посрещане на дядо Коледа,  джуджето Вики ( Деляна Караиванова) реши да си подремне. Джуджето Ники ( Красимира Арнаудова)  извади пакетите с подаръци, но преди да ги натовари в шейната, реши малко да си почине. Уж нямаше да спи, но се настани до Вики и сладко, сладко захърка. Пристигна еленчето Рудолф (Дочка Тодорова) . Като видя двамата поспаланковци, реши да им скрои номер и скри подаръците. В това време пристигна съвсем истинският дядо Коледа и сериозно се ядоса, че шейната не е натоварена, а го чакат децата по целия свят.  Той, заедно с Руди, събуди двете джуджета и започнаха работа.

Сценарият така беше сътворен, че най-напред беше нужна помощта на повече джуджета. Така тригодишните артисти не само помогнаха на добрия старец, но и му тропнаха хорце. После Руди отказа да тръгне със шейната, защото какъв елен-водач е, след като няма звънче, с което да предупреждава, че шейната с подаръците пристига. Веднага скокнаха всичките дечурлига от вторите групи. Последва представяне на еленчетата, на грациозния „леден“ балет, на българските народни песни и танци. Кулминацията настъпи, когато пристигнаха момците коледари. Водени от станиника , те изиграха най-напред „ямболския буенек“, а след това изрекоха традиционния благослов: „Колкото звезди на небето, толкоз здраве в тази къща!“ Пак по добра традиция стопанката наниза на дряновата сопа вит превит кравай, по средата с кръст и със златна паричка.

И дядо Коледа пожела на всички весело посрещане на празниците, здраве и сполука през Новата 2018 г.

По стар български обичай всички се заловиха на хорото!

На усмихнатото събитие присъстваха много годни от Тракийски университет, от приятелски детски градини и структури, Пенка Чавдарова – началник на отдел „Образование“ при Община Стара Загора и Десислава Нанева – специалист за детските градини и др. Тук беше доволна и щастлива първата директорка на „Светулка“ г-жа Низамова.

Присъстващите родители бяха изпълнени с благодарност, гордост и увереност, че децата им растат и се възпитават при перфектни условия и от най-добрия педагогически и помощен екип.

Росица Ранчева