Най-популярните писатели са най-търсени и от читателите на Библиотека „Родина”

Милен Русков и Георги Господинов си оспорват читателското внимание и на библиотечните лавици, Захари Карабашлиев с последна среща за годината утре – 21 декември 2017 г. в Стара Загора.

Нежната половина на човечеството проявява устойчив и предан афинитет към писаното слово, като чете редовно и с увлечение. Този извод се налага от класацията за 2017 г. на Библиотека „Родина” в Стара Загора. По неизменна традиция библиотекарите от 157-годишния дом на книгата са приготвили кратка статистика от своите всекидневни срещи с любителите на най-интелектуалното занимание.

В класацията за читател на 2017 г. водещите места са заети твърдо от дами. Победител е Маргарита Иванова Танева с впечатляващите 220 прочетени книги. Съвсем малко й отстъпва подгласничката Денка Тенева с 206 заети за дома книги, а трета е Петронка Йовчева със 191 томчета. Сред първите 30 читатели с над 100 вписани в картоните им книги са и няколко представители на силния пол: Стойно Димитров, Въльо Кънев, Петър Владев, Бенчо Динев, Веселин Ненов и др.

Най-четените български автори, които се търсят в Библиотека „Родина”, са и най-популярните писателски имена у нас. Почти не се задържат на лавиците творбите на Георги Господинов, Милен Русков, Токораз Исто и Милан Миланов. Дълги списъци с предварителни резервации в Библиотека „Родина” правят и за романите на Христо Карастоянов, Капка Касабова, Донка Петрунова, Розмари Де Мео, Нидал Алгафари, Венета Райкова. Никак не е изненадваща и дългогодишната нестихваща страст към творбите на Валери Петров, Петър Дънов, Владимир Зарев и др.

Екипът на Библиотека „Родина” популяризира четенето не само пасивно, като предоставя книги в заемната и читалнята, но и активно, като през 2017 г. организира над 20 „Срещи с автограф” и под рубриката „Представяме Ви”. Първата среща през 2017 г. беше с Христо Карастоянов и неговата творба „Послепис”, а годината ще завърши със среща със Захари Карабашлиев и нашумялата му „Хавра” – на 21 декември, от 18:00 часа в изложбена зала „Байер”.

Сред чуждестранните автори „палмата на първенството” не пускат затрогващите авторки на любовни романи Даниел Стийл, Сандра Браун, Елизабет Адлър и Лайза Клейпас. Спиращите дъха трилъри на Лий Чайлд, Дейвид Балдачи и Майкъл Конъли разширяват читателския си периметър. В Библиотека „Родина” много се търсят кралицата на кримито Агата Кристи и справедливо сравняваната с нея руска авторка Александра Маринина.

Четенето никога няма да бъде заклеймено като старомодно или скучно занимание, а в Библиотека „Родина” все така могат да се намерят и заемат и нашумели романи, и неостаряваща класика.