Коледен концерт на 23 декември в Операта

Държавна опера Стара Загора, Сезон 2017/2018 представя на 23 декември от 20 часа Коледен концерт. Диригент е Старозагорският Митрополит Киприан, солисти Елена Баръмова, Маргарита Карагьозова, с участието на Смесен хор „ Родина“ с диригент Емил Минев, Смесен хор „ Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев, Камерен оркестър на Държавна опера Стара Загора.

В програмата ще прозвучат: Ортодоксални песнопения /Тропар за Рождество Христово – музика С.А.Дегтярев, Тебе поем – музика Добри Христов, Богородице Дево, радуйся – музика С.Рахманинов/, във втората част ще бъде изпълнена Миса Криола /Misa Criolla/ от Ариел Рамирес / Ariel Ramirez/, Части: Kyrie , Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei. В третата част на концерта ще се насладите на Коледна музикаSanctus- музика Габриел Форе, Panis Angelicus – музика Цезар Франк, солис Пролет Пенчева и Ave Maria- музика Джулио Качини.

Повече за „ Ариел Рамирес – аржентински композитор, пианист и диригент. Неговата най-ярка отличителна характеристика е използването в творчеството му на аржентинската фолклорна музика Това се отбелязва в неговите „култови“ музикални композиции. Ариел Рамирес е роден в Санта Фе, Аржентина. Неговият баща е бил учител и е очаквал сина му да продължи тази кариера.Но работата му като учител  продължава само два дни поради „дисциплинарни проблеми“.  Първата голяма „любов“ на Рамирес е тангото, преди да открие очарованието  на аржентинския фолклор.  Започва да учи пиано в Санта Фе и скоро става очарован от музиката на гаучотата и креолите в планините. След това продължава образованието си в Кордоба, където се запознава с големия аржентински народен певец и автор на песни Атахуалпа Юпанки, който оказва изключително влияние върху него.

По предложение на Юпанки, Рамирес посещава Североизточната част на Аржентина и задълбочава изследванията си в традиционните ритми на Южна Америка. Той прекарва дълго  време и в Мендоса ,и в  Буенос Айрес. В същото време продължава академичните си изследвания като композитор в Националната музикална консерватория в Буенос Айрес. През 1946 г. прави своя първи запис с RCA.До 1956 г. той вече има двадесет записи с RCA -Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Мерцедес Соса са някои от творците, които  изпълняват негови композиции.

Рамирес продължава да учи класическа музика в Мадрид, Рим и най-вече във Виена, от 1950 до 1954 г.Връщайки се  обратно в Аржентина, той събира над 400 народни и национални популярни песни и основава Асоциация за фолклор  Ариел Рамирес.

Миса Криола

През 1964 год. Ариел Рамирес създава Миса Криола,с което поставя началото на поредица от големи музикални произведения, всички създадени в сътрудничество с писателя Феликс Луна. Най-популярни от тях остават „ Миса Криола“ и „Алфонсина и морето“.

„ Миса Криола“ е самобитна творба-меса, но не по латинския канон.Пее се на испански, а лично Рамирес е поискал специално разрешение от висшите църковни сановници в Аржентина, за да вплете латиноамерикански ритми и мотиви.

В исторически план, малко след Втория Ватикански събор вече е разрешено използването на местен език в католическите църкви.

The Washington Post пише, :“Misa Criolla“ е „считана за  зашеметяващо  художествено постижение, комбинирайки  испански текст с местни инструменти и ритми.“ Това довежда до небивали  продажби  на албумите, в милионен тираж по целия свят.

Тази Меса е за  мъж или жена солисти, хор и традиционни инструменти. Основава се на фолклорни жанрове: като chacarera, carnavalito и Estilo Pampeano, с характерни за Андите влияния и инструменти.Първият запис на Миса Криола е  през 1965 г. от Philips Records, Произведението не се е изпълнявало до  1967 г,когато в  Дюселдорф, Германия, по време на посещение на папа Павел VI, Ариел Рамирес представя Миса Криола.

Други забележителни записи включват соловите гласове на Георгиус  /Джордж/ Даларас (1989), Хосе Карерас (1990) и Мерцедес  Соса (1999). Пласидо Доминго записва Кирие с Доминик Милър на китара (2003). На 12 декември 2014 г., на празника на Дева Мария от Гуадалупе, Миса Криола е изпълнена в  базиликата Свети Петър, Рим, по покана на  Папа Франциск. Солист е Патриша Соса като сопран ,а диригент Факундо Рамирес, син на композитора който е направил първото си представление в базиликата „Свети Петър“ точно преди петдесет години.