200 спориха за участие във финала на Тайландската международна математическа олимпиада

200 ученици от 5 до 18 годишна възраст спориха на 17 декември 2017 г. за българските квоти за предстоящия през февруари 2018 г. финал на Тайландската международна олимпиада по математика – TIMO, съобщи Любомир Любенов – вицепрезидент на TIMO. В състезанието участваха медалисти от значими световни форуми от най-добрите математически гимназии в страната – в София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Хасково, Димитровград,Габрово, Ямбол, Сливен, Добрич и Казанлък, както и от други училища.

В продължение на 90 минути участниците в квалификацията решаваха 25 задачи от раздели „Логическо мислене”, „Аритметика”, „Теория на числата”, „Геометрия” и „Комбинаторика”. Резултатите от първия етап на TIMO ще бъдат публикувани точно на 31 декември 2017 г., а българските квоти за финала ще станат ясни в началото на 2018 г.

„Тайландската международна олимпиада ще бъде и квалификация за участие в откритото първенство на Азия- AIMO, което ще се проведе през август 2018 г. отново в Банкок. Сред най-добре представилите се старозагорци са Иво Ганчев и Йоан Михайлов от 2 клас, и двамата от СУ „Максим Горки” , Христо Анастасов, Любен Карбанов и Мирослав Минчев от ППМГ „Гео Милев”, гр. Стара Загора. Вече имаме и разширен състав на отбора на Стара Загора за 9-то световно отборно първенство през ноември 2018 , а това означава и време за целенасочена подготовка“, похвали се Любенов.

Росица Ранчева