Три пред рождественски събития организира Старозагорският митрополит Киприан

На 20 декември 2017 г., в 16:00 часа, в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Старозагорският митрополит Киприан  ще се срещне с децата от община Стара Загора, които са включени в групи за православно религиозно образование.  Това съобщи за dolap.bg отец Йордан Карагеоргиев, завеждащ културно-информационния отдел на Старозагорската митрополия. На събитието ще присъстват ученици от ОУ „Кирил Христов“, детска градина No 23 „Кипарис“, възпитаниците на неделните училища „Свети Игнатий Старозагорски“, „Света Троица“ и „Свети Паисий Хилендарски“. В празничната програма ще участват и изпълнители от НУМСИ „Христина Морфова“.

На 22 декември 2017 г., в 10:00 часа, в митрополитския дом Негово високо преосвещенство ще прочете своето послание за Рождество Христово. Предвидена е среща и с журналистите от епархията.

В последната вечер преди Святата нощ, 23 декември 2017 г. от  20:00 часа,  в операта,   митрополит   Киприан ще дирижира „Миса Криола“ на аржентинския композитор Ариел Рамирес, в изпълнение на хоровете на Старозагорската опера, Хор „Родина“ от едноименното старозагорско читалище и Хор „Петко Стайнов“ от Казанлък. Солисти са Елена Баръмова и Маргарита Карагьозова в съпровод на пиано, контрабас, две китари, ударни инструменти и флейта.

„Миса Криола“ е атрактивен шедьовър на латино-американската духовна музика. В нея са вплетени латиноамерикански ритми и мотиви. Изпълнява се на испански език с разрешение на църковния клир на южноамериканската държава. От създаването й през 1964 г. до днес тя е част от традицията за тържествата преди Рождество Христово в целия християнски свят.

С изпълнението на „Миса Криола“ Старозагорската митрополия поставя начален акорд на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва в началото на 2018 година.

Росица Ранчева